Potvrđena optužnica za zločin u Štrpcima

Srna
Potvrđena optužnica za zločin u Štrpcima

Beograd - Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika oružanih snaga Republike Srpske zbog ratnog zločina nad putnicima iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, koji su oteti u stanici Štrpci u BiH 27. februara 1993. godine.

Optuženi i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu protiv rješenja kojim je optužnica potvrđena u roku od tri dana od prijema rješenja, saopšteno je iz ovog suda.

Optužnica je, nakon što je više puta vraćana tužilaštvu na dopunu istrage ili ispravku, u maju potvrđena rješenjem koje je, nakon žalbi odbrane, ukinuto odlukom Apelacionog suda i vraćeno na ponovno odlučivanje, prenose beogradski mediji.

Potvrđena optužnica podignuta je protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić.

Optužnica je podignuta zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići, u BiH 27. februara 1993. godine.

Optuženi se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu oružanih snaga Republike Srpske, pripadnici formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugi pripadnici Vojske Republike Srpske, zajedno sa osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, povređivali i učestvovali u ubistvu civila nesrpske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana