Potjernica za vođom “Štajerske straže”

Srna
Potjernica za vođom “Štajerske straže”

LjUBLjANA - Slovenačka policija izdala je potjernicu za Andrejem Šiškom iz Maribora, kontroverznim vođom takozvane “Štajerske straže”, pošto se nije odazvao na pravosnažni poziv za odsluženje zatvorske kazne.


Šiško je bio osuđen na osam mjeseci zatvora zbog podsticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka prilikom postrojavanja svojih pristalica blizu Maribora, ali je pušten iz pritvora nakon šest mjeseci i izricanja nepravosnažne presude.

U međuvremenu je njegova žalba na prvostepenu presudu odbijena, pa je početkom ovog mjeseca trebalo da se javi na dosluženje kazne, na šta se oglušio, zbog čega je policija na svojim internet stranicama za njim raspisala potjernicu, javio je mariborski dnevni list “Večer”.

Advokat Šiška kaže da je on računao na to da neće morati ponovno u zatvor, jer je većinu kazne već odslužio u pritvoru.

Patroliranje Šiškovih pristalica uz granicu sa Hrvatskom, uz obrazloženje da pomažu policiji u pronalaženju ilegalnih migranata, ove jeseni je uzbunilo slovenačku javnost.

Slovenačka Vlada je potom predložila izmjene zakona kojima je predviđeno da se uz granicu civilima zabrani nošenje oružja ili replika oružja, pa i uniforma ako se ne radi o lovcima ili izviđačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana