Potjernica za prvoosumnjičenim za ubistvo djevojčice, poznato s kim i gdje je pobjegao

Tanjug
Potjernica za prvoosumnjičenim za ubistvo djevojčice, poznato s kim i gdje je pobjegao

SKOPLjE - Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je danas da je glavnoosumnjičeni za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske pobjegao iz Severne Makedonije sa svojim advokatom prvo u Beograd, a potom u Bugarsku.

On je na konferenciji za novinare rekao da će se utvrditi svi aspekti tog bjekstva, prenosi Plus info.

Kako je ranije rekao, glavni organizator i izvršilac ubistva ubio je djevojčicu, prema do sada utvrđenim dokazima, oko 10 sati jer se plašio dokaza koje bi policija mogla da pronađe u već započetoj istrazi nakon prve prijave o zločinu.

- Učinićemo sve da ovu osobu, ovo čudovište, kojeg pratimo, privedemo pravdi čim kroči na naše tlo - rekao je Spasovski.

Na pitanje novinara da li je neko dojavio osumnjičenom da pobjegne, Spasovski je rekao da niko ranije nije imao informaciju da je osumnjičen, da bi on mogao da ga obavijesti.

Prema saznanjima iz istrage, glavnoosumnjičeni je  Ljupčo Palevski, poznat i kao Palčo.

Glavni tužilac   Gavril Bubevski izjavio je da su tri osumnjičene osobe za dvostruko ubistvo, maloljetnice kraj Skoplja i starije osobe, kraj Velesa, tokom saslušanja priznale ko je u šta bio umiješan.

-Počinili su dva krivična djela – otmicu radi imovinske koristi i krivična djela – ubistvo. Ovi zločini se najstrože kažnjavaju u Makedoniji. Zatraženo je zadržavanje od 48 sati jer su u toku drugi pretresi i vještačenja. Zatim će MUP izaći sa krivičnom prijavom, nakon čega će javno tužilaštvo otvoriti formalni istražni postupak - rekao je tužilac Bubevski  na  konferenciji za novinare.

Bubevski je najavio da će za osumnjičenim koji je u bjekstvu biti raspisana međunarodna potjernica.

Počinioci ovog gnusnog zločina biće, kazao je, kažnjeni bez ikakvog oklijevanja. Rekao je i da je istražni proces bio otežan na početku jer su nedostajale početne informacije, ali su u daljem postupku obezbijeđeni dokazni materijali.

-Postupak mora da bude zakonit da ne bismo došli u situaciju da postupak padne na sud zbog proceduralnih grešaka - dodao je tužilac.

Istakao je da postoje izjave osumnjičenih kako je za samo dva sata sve izmaklo kontroli i djevojčica je ubijena.

-Nasilnike je uhvatila panika jer se oko pronalaska djeteta angažovala cjelokupna javnost, pa su odlučili da će novac potražiti kasnije i djetetu oduzeli život - precizirao je Buvevski odgovarajući na pitanja novinara.

Povodom umiješanosti oca djevojčice, on je rekao da su osumnjičeni priznali da su od njega dobili informacije od kretanju djeteta, a preko osumnjičenog koji je u bjekstvu.

Navodno je majka prodala stan i namjera kriminalaca bila je da uzmu novac.

 Dodao je da se istraga sprovodi.

-Dakle, na ocu su samo sekundarni dokazi i ukazuju da je navodno umiješan i za sada nema osnova da bude optužen - jasan je tužilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana