Potjernica za predsjednikom MOL-a

Agencije
Potjernica za predsjednikom MOL-a

Zagreb - Za predsjednikom uprave mađarske naftne kompanije MOL Žoltom Hernadijem raspisani su "crvena potjernica" Interpola i evropski nalog za hapšenje.

Hrvatska policija uputila je danas službeni zahtjev za to u sedjište Interpola u Lionu.

Hrvatski mediji navode da slijedi standardna procedura posle koje bi Hernadijevi podaci i fotografija trebalo da budu objavljeni na "crvenim poternicama" na sajtu Interpola na internetu.

U policiji su potvrdili da je ta međunarodna potjernica dopunjena evropskim nalogom za hapšenje.

Županijski sud u Zagrebu odredio je prošle sedmice pritvor predsjedniku uprave MOL-a Žoltu Hernadiju pošto nije došao na saslušanje u Zagrebu, gdje je osumnjičen da je podmitio bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) osumnjičila je Hernadija da je podmitio Sanadera da bi on mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini. U slučaju "Ina-MOL" bivši hrvatski premijer je, zbog primanja pet miliona evra mita, krajem prošle godine prvostepeno osuđen na zatvorsku kaznu.

Hernadi je više puta odbio poziv USKOK-a na saslušanje, a prije desetak dana je Tužilaštvo Mađarske odbilo zahtjev da ispita Hernadija o slučaju "Ina-MOL" jer je navodno utvrđeno da on nema veze s podmićivanjem. Mađarsko tužilaštvo je ranije tvrdilo da ga ne može ispitati "zbog zaštite nacionalnih interesa".

Istraga protiv Hernadija u Hrvatskoj prekinuta je decembra 2012, ali je ponovo pokrenuta po ulasku u EU kada su, kako je tada saopštio USKOK, "stvorene nove pretpostavke za osiguranje prisustva osumnjičenog tokom istrage".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana