Postavljene nove dvojezične table

Agencije
Postavljene nove dvojezične table

Vukovar - Tiho i bez previše medijske pompe u Vukovaru je postavljeno niz novih dvojezičnih tabli na objekte u kojima se nalaze podružnice državnih institucija, prenijeli su hrvatski mediji.

Tako dvojezične table ponovo stoje na objektima Opštinskog, Prekršajnog i Županijskog suda, te Zavoda za zapošljavanje sa kojih su skinuti u jednoj od noćnih akcija koja se dogodila početkom ove godine.

Bilo je to najmasovnije skidanje postavljenih dvojezičnih tabli kada ih je tokom noći skinuto čak šest.

Uz te objekte dvojezične table ponovno su postavljene i na zgradi Centra za socijalnu zaštitu, kao i Carinske uprave. Od kraja decembra prošle godine dvojezične table postavljene su i na zgrade PP Vukovar, Opštinskog i Županijskog tužilaštva, Zavoda za zdravstveno osiguranje, Kancelarije za odbranu i Kancelarije državne uprave. Inače, poslije objavljivanja rezultata popisa stanovništva, koji je pokazao da u Vukovaru živi 34,85 odsto građana srpske nacionalnosti, prve dvojezične table u gradu u skladu sa odredbama ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina postavljene su 2. avgusta. Toga dana zabilježeni su i najteži incidenti kada su pripadnici takozvanog Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara i drugi građani nasilno skinuli postavljene table na zgradi Kancelarije državne uprave, Poreske uprave i policije.

Fotografije naguravanja građana i policije, pri čemu je nekoliko građana i policajaca i povrijeđeno, obišle su cijeli svijet.

Protesti i interventna policija na ulicama postala je svakodnevica Vukovara. Postavljanja dvojezičnih tabli i akcije njihovih noćnih skidanja nastavljene su i dalje, tako da to više i ne predstavlja nikakvu vijest u Vukovaru.

Dvojezične table su razbijane i skidane u čemu su učestvovali borci, nepoznate osobe, ali i policajci. Dva dana prije obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara dogodio se i najveći incident u vezi sa postavljanjem dvojezične table. Tada je Darko Pajčić zadobio teške povrede radi kojih je još u bolnici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana