Poslovi Bandića i Mamića pod lupom EU

Glas Srpske
Poslovi Bandića i Mamića pod lupom EU

Zagreb - Evropska komisija (EK) počela je da istražuje dugogodišnje finansiranje fudbalskog kluba Dinamo iz budžeta grada Zagreba zbog mogućeg narušavanja pravila javnog poziva.

Nakon što je uzela u rad prijavu koja joj je dostavljena iz Hrvatske, Evropska komisija je zatražila i izjašnjavanje Vlade Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

Komisija je u martu 2013. godine preuzela svu nadležnost nad odlukama države o dodjeli novca koje utiču na trgovanje unutar EU, a kako Dinamo u posljednjih desetak godina učestvuje u evropskim takmičenjima, sumnja se da su "modri" narušili pravila javnog poziva za dodjelu sredstava.

Ovaj proces samo je nastavak onoga koji je donedavno vođen pred Agencijom za zaštitu tržišnog nadmetanja (AZTN), u kojoj je devetoro dioničara Hajduka prijavilo sumnjivo finansiranje kluba iz Maksimirske 128. Nakon godinu AZTN se proglasio nenadležnim, ali zagrebačka gradska vlast promijenila je formalni model podrške klubu i sva sredstva opravdala "ulaganjima u omladinsku školu" i "naknadom za korišćenje stadiona", što su bile jedine mogućnosti kojima bi se javni novac mogao slivati u profesionalne klubove.

Dinamo je u proteklih osam godina potrošio ukupno 245 miliona kuna (32 miliona evra) iz budžeta grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i Turističke zajednice Zagreba. Proces pred EK mogao bi trajati oko godinu, a ukoliko novčane podrške budu proglašene nelegalnim, Dinamo bi ih morao vratiti u zagrebački budžet sa kamatama.

Milan Bandić uhapšen je 20. oktobra zbog sumnje da je počinio veći broj koruptivnih krivičnih djela, zloupotrebe položaja i ovlašćenja i trgovanja uticajem.

Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije kompanije, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve saradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković-Uremović, kao ni za rukovodioca Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga.

Ročište

U Zagrebačkom županijskom sudu juče je održano ročište na kojem se, nakon odluke vanraspravnog vijeća koje je ukinulo rješenje o istražnom zatvoru, ponovo raspravljalo o zahtjevu USKOK-a da Milanu Bandiću i sada osmorici njegovih saosumnjičenika bude određen istražni zatvor.

Pred sudiju istrage, osim zagrebačkog gradonačelnika, dovedeni su i Slobodan Ljubičić, Željko Horvat i Ivan Tolić. Dovedeni su i Filip Čulo, Miljenko Benko, Branko Mihaljević, Vidoje Bulum i Zdenko Antunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana