Poslanici biraju novu Vladu Crne Gore

Srna
Foto: Vijesti.me

U Skupštini Crne Gore od sinoć traje sjednica na kojoj će poslanici glasati o prijedlogu mandatara Milojka Spajića za sastav nove vlade.

Spajić je ranije parlamentu dostavio ekspoze i prijedlog za sastav 44. vlade.

On je u ekspozeu kao ključne prioritete nove vlade naveo, između ostalog, ubrzanje pristupanja Crne Gore EU, rješavanje deblokade pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i unapređenje standarda građana kroz sprovođenje programa "Evropa sad".

Spajić je predložio da Vlada Crne Gore ima tri potpredsjednika, dva resorna potpredsjednika i 17 ministara.

On je predložio da potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove bude Aleksa Bečić, a za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Srđan Pavićević predložen je za potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, a Nik Đeljošaj za potpredsjednika za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja.

Za potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih predložen je Dragoslav Šćekić.

Spajić je predložio da ministar spoljnih poslova bude Filip Ivanović, saobraćaja i pomorstva filip Radulović, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, a ministar evropskih poslova Maida Gorčević.

Za rukovodioca resora finansija predložen je Novica Vuković, a prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Kandidat za ministra pravde je Andrej Milović, rada i socijalnog staranja Naida Nišić, zdravlja Vojislav Šimun, energetike i rudarstva Saša Mujović.

Funkciju ministra unutrašnjih poslova obavljaće Danilo Šaranović, odbrane Dragan Krapović, a turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

Ministar kulture i medija biće Tamara Vujović, dok će resorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i javne uprave rukovoditi Vladimir Joković i Maraš Dukaj.

Za ministra ljudskih i manjinskih prava predložen je Fatmir Đeka.

U toku je rasprava o ekspozeu i kandidatima za ministre u novoj vladi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana