Posjedovanje droge nije krivično djelo

Agencije
Posjedovanje droge nije krivično djelo

Zagreb - Sa prvim danom 2013. godine posjedovanje droge za sopstvene potrebe više se neće tretirati kao kazneno, nego kao prekršajno djelo, odlučio je u petak Hrvatski sabor, koji je većinom glasova podržao izmjene Krivičnog zakona, prenijele su agencije.

Posjedovanje droge za sopstvene potrebe kažnjavaće se prekršajno, novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 kuna, a moći će se izreći i mjera obaveznog liječenja ili rad za opšte dobro.

Zakonom nije propisana količina droge koja će se smatrati drogom za sopstvenu upotrebu, ali posebno se pooštravaju kazne za dilanje droge oko škola, za šta će se dilere moći kazniti sa čak 15 godina zatvora.

Izmjenama KZ-a neisplaćivanje plata tretiraće se kao krivično djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti da isplati platu, jer za to nema novca.

Taj se izuzetak neće primjenjivati na poslodavce u poteškoćama koji radnicima ne izdaju obračun plate iz kojeg je vidljivo da zarađena plata nije i isplaćena.

Iz prekršajne u kaznenu sferu prebacuje se organizovanje nedozvoljenih igara na sreću, koje je do sada bilo ograničeno na lančane igre.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana