Posao iz snova, ali niko ga ne želi

Glas Slavonije
Posao iz snova, ali niko ga ne želi

Osijek - Osječke apoteke već godinama imaju otvoren konkurs za magistre farmacije jer im konstantno nedostaje ljudi.

Do njih teško dolaze uprkos, za trenutnu situaciju u Hrvatskoj, visoku početnu platu od čak osam hiljada kuna!

Kako piše "Glas Slavonije", i na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kažu kako već godinama u evidenciji nisu imali ni jednoga nezaposlenog stručnjaka iz te branše.

Već deset godina na Lastovu traže farmaceuta!

Početna plata tamo bi bila sedam hiljada kuna, dobijao bi se i dodatak za odvojeni život, oko 1.600 kuna.

Takođe, magistar farmacije dobio bi stan na korištenje od Grada Komiže, a ukoliko bi njegovo mjesto prebivališta bio Split imao bi i plaćen prevoz Vis - Split - Vis!

Darko Bajto, direktor “Ljekarne Osijek”, pozvao je sve farmaceute da im se jave jer kod njih - posla ima!

- Treba znati da fakultet farmacije postoji tek u Zagrebu i Splitu, izuzetno je težak i malo njih ga odabere, a najveći broj ljudi s ovog područja koji i odu na ovaj fakultet ne vrati se u Osijek. Najčešće farmaciju studira ženska populacija, koja se obično onda u Zagrebu i uda, a tamo je i Pliva, ali i veći broj laboratorija, te inostranih farmaceutskih predstavništva, pa je izbor posla veći. Stoga smo mi, u nedostatku domaćeg kadra, zapošljavali čak i stručnjake iz susjedne BiH te iz Srbije. Dio mladih sada odlazi i na studij u BiH, ali Hrvatska apotekarska komora još se nije oglasila hoće li priznavati diplome s tamošnjih privatnih fakulteta - rekao je Bajto.

“Glas Slavonije” saznaje kako su farmaceuti tražena roba i u Zagrebu, naime nedavno je “Gradska ljekarna Zagreb” raspisivala konkurs za 20 farmaceuta, ali nisu dobili ni približno toliko molbi.

Glavni razlog za deficitom farmaceuta leži u ulasku inostranih farmaceutskih kompanija na hrvatsko tržište lijekova i njihova direktna prisutnost u predstavništvima, a koje zapošljavaju farmaceute, prije svega u marketingu gotovih proizvoda.

Drugi je bitan razlog otvaranje velikog broja privatnih apoteka.

U Hrvatskoj se magistri farmacije najviše zapošljavaju u aoptekarskim ustanovama, zatim u farmaceutskoj industriji, veledrogerijama, regulatornim državnim institucijama te obrazovanju i nauci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana