Porto Montenegro - igralište za prebogate

Vijesti
Porto Montenegro - igralište za prebogate

Podgorica - Kao što je nekad SSSR plaćao masne račune tivatskim brodograditeljima samo da bi bio vojno prisutan na Jadranu, tako su i danas Rusi glavni stanovnici elitnog nautičkog centra Porto Montenegro - bogataši iz te države “u krv skupo” plaćaju kvadrate u stanovima koje je “na pjeni od mora” u Tivtu izgradio kanadski bogataš Mank i u stvarnosti žive vjekovni san svih Rusa “da napokon izbiju na topla mora”, prenose podgoričke “Vijesti”.

Prema evidenciji Uprave za nekretnine i podacima upisanim u list nepokretnosti 2065 KO Tivat, u kojem se vode svi objekti nastali na području bivšeg Arsenala, Rusi su vlasnici skoro dvije trećine od ukupno oko 120 stanova u pet rezidencijalno-poslovnih objekata koji trenutno čine Porto Montenegro.

U spisku žitelja i vlasnika stanova nastalih u “najvećoj zapadnoj investiciji” u Crnoj Gori – Porto Montenegru, nalaze se imena desetina ruskih državljana.

Ne čudi da je nakon toliko dovedenih inostranih mušterija, šef prodaje Porto Montenegra za tržište istočne Evrope, takođe i sama postala ponosna suvlasnica stana u tom elitnom tivatskom nautičkom centru.

Među klijentima iz Istočne Evrope koji imaju stanove u Porto Montenegru su i bugarski državljani, njih troje ali i više državljana Srbije, među kojima je jedan direktor predstavništva internacionalne konsultanstke grupe za projekte u građevinarstvu.

“Igralište za super bogate” kako je zapadna štampa nazivala Porto Montenegro u proteklim godinama, u praksi se ipak pokazuje kao svojevrsno “rusko selo” u srcu Tivta, elitni kvart za bogate Ruse kao što je to ekskluzivna moskovska četvrt Barviha u kojoj inače, živi i udova i sin Slobodana Miloševića, Mirjana Marković i Marko Milošević.

I kao što je Barviha danas vrlo živopisno stjecište raznih tajkuna, bivših političara, svrgnutih diktatora i drugih “istaknutih” ličnosti kojima je zajednički imenitelj dubok džep, tako i Porto Montenegro predstavlja ljetovalište za šarolik i ponekad veoma interesantan skup ličnosti koje su postale vlasnici nekretnina u tom nautičkom centru.

Bogati kupci stanova su razni, a među njima ima i poznatih ličnosti iz svijeta biznisa, koji su povezani sa crnogorskom tranzicijom.

Ovdje stan ima Rus Oleg Muhamedšin, direktor za korporativni razvoj “Rusala” – najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma u vlasništvu Olega Deripaske.

Ruski tajkun Deripaska čije je većinsko vlasništvo nad KAP-om “u crno zavilo” crnogorsku ekonomiju i poreske obveznike, jedan je od Mankovih partnera u projektu Porto Montenegro i često u Tivat dovodi svoju ultraluksuznu jahtu “Queen K” i njen prateći brod “Sputnik”.

Sam Mank vlasnik je stana od 362 kvadrata na četvrtom spratu u zgradi “Teuta”, gdje mu je komšija drugi njegov partner u Porto Montenegru, britanski finansijski magnat Natanijel Rotšild na čije ime glasi stan površine 351 kvadrat.

U istoj zgradi stan ima i britanski bankar italijanskog porijekla Rikardo Orsel, koji je nakon karijere u “Bank of America Merrill Lunch”, prešao na mjesto zamjenika izvršnog direktora ruske državne banke “VTB Capital”.

Garancije crnogorske Vlade toj banci za kredit KAP-u od 60 miliona evra, takođe “vise” nad glavama poreskih obveznika Crne Gore koji vraćaju dugove Deripaskine kompanije u Crnoj Gori.

U interesantne žitelje Porto Montenegra spada i jedan ugledni britanski biznismen koji se bavi nekretninama i izgradnjom, kao i britanski advokat i pomorski preduzetnik, koji ima odlične poslovne kontakte širom svijeta u raznim aspetima pomorskog i jahting biznisa.

Stan površine 188 kvadrata u “Teuti” ima i britanski advokat Mark Harison, vlasnik advokatske kancelarije “Harrison Solicitros” koja posluje u Srbiji i Crnoj Gori.

Harison je bio uključen u gotovo svaku veću i mnoge kontroverzne privatizacione poslove u Crnoj Gori u posljednjih desetak godina, među kojima i u dil Pitera Manka sa Milom Đukanovićem o kupovini Arsenala za samo 3,26 miliona eura.

Harison je u tom poslu bio Mankov pravni zastupnik, a formalno je bio i prvi direktor novoosnovane kompanije “Adiatic Marinas”, uspostavljene za realizaciju projekta Porto Montenegro.

Harison u tivatskoj marini drži i svoj relativno skroman desetometarski gliser zanimljivog imena “The Full Monte” (“Do gole kože”) naslov britanske filmske komedije o radnicima željezare koji ostaju bez posla i počinju preživljavati kao striperi, “Monte” – Crna Gora u žargonu britanskih biznismena).

Tu je i jedan italijanski biznismen sa poslovnim interesima u Rusiji , četiri britanska državljanina, Australijanac i jedan vlasnik stana iz Austrije…

U Porto Montenegru stan ima britanski biznismen sa pasošem Hongkonga Sajmon Marej, nekadašnji pripadnik francuske Legije stranaca, avanturista koji je između ostaloga pretrčao višednevni ultramaraton od 242 kilometra kroz Saharu i sam je stigao do Južnog pola.

Marej je čelnik “Glenkora” švajcarske kompanije koja je dugo imala monopol na kupovinu proizvoda KAP-a, a britanski mediji nedavno su izvijestili da ovaj bivši legionar, stoji iza ideje o osnivanju prve privatne Ratne mornarice na svijetu, a koja bi se pozabavila rješavanjem problema somalijskih pirata u Indijskom okeanu.

Zanimljivo je da je veliki broj stanova prodatih u Porto Montenegru upisan na pravna lica – najčešće of šor kompanije, registrovane u “poreskim rajevima” pa je izuzetno teško doći do imena njihovih pravih vlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana