Portal Novosti: Kome se to s uzdignutom desnicom u Vukovaru odzdravljalo?

Tanjug
Portal Novosti: Kome se to s uzdignutom desnicom u Vukovaru odzdravljalo?

ZAGREB - Kolona sjećanja u Vukovaru u subotu za neupućenog posmatrača mogla je da izazove sveopštu istorijsku zbrku sa pitanjem čija je to vojska veterana mimohodila ulicama grada, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Kako navodi portal, defile su predvodile ratne formacije Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) voljom vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, odeveni u crno sa crnim zastavama na kojima je utisnut ustaški pozdrav “za dom spremni”, ali i zastavama s prvim bijelim poljem, što svakako nije službeni steg Hrvatske.

Negdje u toj koloni, među navodno 150 hiljada građana koji su došli da iskažu pijetet Vukovaru, poneki su svoje domoljublje, što je očigledno u prilogu koji je snimila agencija Videoplus, iskazali visoko uzdignutom desnicom kao u nacističko doba, uzvikujući spomenuti ustaški pozdrav, pa se, piše portal, “sve činilo kao da smo zapali u istorijsko crnilo od prije 90 godina”.

-Kome se to s uzdignutom desnicom u Vukovaru odzdravljalo? O svim nabrojanim i komplikovanim detaljima nismo ništa čuli, ni vidjeli, ni zamalo čitali iz izvještaja, reportaža ili bilješki nacionalne televizije, ali ni vodećih dnevnih listova. Za njih je uglavnom sve prošlo veličanstveno i dostojanstveno. A čak je i komandant vukovarskog HOS -a Zvonko Ćurković kazao da nije bio za crne uniforme ni 1991. kao ni danas te je javno poručio da nije „ljubitelj ZDS i da nam ne treba ustaštvo“ - piše portal.

Da li su u kolonu, kako se to voli popularno reći, zalutali “izolovani slučajevi” ne znamo, pišu Novosti i ističu da je teško oteti se na kraju zaključku da je vukovarski gradonačelnik Penava napravio uslugu političkim predstavnicima Srba, kada im je zahvalio za nedolazak u Vukovar.

-Šta će Penava pak sada učiniti kada je u koloni bilo onih koji su „mjerili kukuruz“, premda je nekoliko dana ranije najavio da ni takvi ne treba da dolaze na obilježavanje Dana sjećanja. Osjeća li barem neugodnost ili je isključivo opsjednut Srbima - pita portal. Za hrvatski državni vrh, konstatuju, takođe, bilo je sve po protokolu, jednostavno – veličanstveno.

O ustaškim insignijama, skandaloznim uzvicima i sličnim veznicima ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović nije ni riječ rekao, dok je premijer Andrej Plenković još i prije samog događaja, na pitanje smeta li mu HOS -ov “za dom spremni”, izjavio da je Vlada to limitirala na ono što je bilo 1991. dok su druge konotacije neprihvatljive i štetne po Hrvatsku.

Šta je time poručio premijer, pita portal i konstatuje da je ostavio građanima da sami, po vlastitom nahođenju sprovode zakon. Vukovarska policija je, ističu, sa malom zadrškom potvrdila da sprovode aktivnosti vezane uz sporadične uzvike “za dom spremni” koji su se čuli u Vukovaru tokom prolaska Kolone sjećanja.

-Ne manje važno vezano uz ovaj vukovarski pijetet treba reći i da Vlada krši zakone koje je sama predložila. Na primjer, izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje je proljetos izglasao Hrvatski sabor, između ostalog, propisano je da se drastično povećavaju novčane kazne za isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili podstiče mržnju, i sada iznose od 700 do 4.000 evra -podsjeća portal.

- Hoće li, dakle, prema tom zakonu policija kazniti prestupnike koji uporno nastoje da rehabilituju ustaški pozdrav, koji je sve prisutniji na fudbalskim tribinama i u javnom prostoru u Hrvatskoj. Jer svako dalje ćutanje pravne države sve je opasnije - zaključuju Novosti, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana