Poplave u Sloveniji: Kuće pod vodom, bujica nosi automobile i mostove (FOTO; VIDEO)

GS
Poplave u Sloveniji: Kuće pod vodom, bujica nosi automobile i mostove (FOTO; VIDEO)

LjUBLjANA - U većem dijelu Slovenije jako olujno nevrijeme izazvalo je protekle noći bujične poplave usljed kojih je nastala veća materijalna šteta, a poplavljeni su kuće i putevi.

Najviše problema bilo je u oblasti Koruške i Gorenja, gde u pojedinim dijelovima već ima poplava, a ponegdje kreću i odroni. 

Najviše su pogođeni regionalni centri Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj i Slovenj Gradec.

Najjači pljuskovi bili su na području južnog podnožja Julijskih Alpa, te na području između Idrijskog Hribovja prema Gorenjskoj i Koruškoj.

U Gornjoj Savinjskoj dolini situacija je katastrofalna, a najviše problema prave bujične kiše koje odnose mostove, ali i kuće, javio je dopisnik Radija Slovenija iz Celja. Delo piše da su u Savinjskoj dolini mnoge kuće pod vodom, poplavljeni su putevi, a veći dijelovi teritorije su potpuno odsječeni. U Nezarju je voda nosila automobile i kontejnere za stanovanje i oštetila puteve.

Opština Luče je odsječena od svijeta.

Na Štajerskom u Koruškim podučju su se čile sirene zbog opasnosti poplava.

Savinja se izlila u Medlogu, gde se razlila da bi se odredilo razlivanje područja.

Kako je saopšteno iz saobraćajno-informacionog centra, zbog posljedica nevremena zatvoreni su pojedini putevi.

Zbog posljedica nevremena, poplava, nanosa pijeska i blata i odrona zatvoreni su mnogi putevi.

Problema ima i na auto-putevima, a zbog poplavljenih željezničkih pruga mjestimično je obustavljen željeznički saobraćaj.

Šef regionalnog informativnog centra Gorenjske Matej Kodrič rekao je da je pokrenuto 15 klizišta, da su mnogi putevi neprohodni, kao i da su poplavljeni podrumi stambenih i industrijskih objekata.

Na sjeveru Primorske, poplavljene su kuće, a pokrenula su se i mnoga klizišta. Dolina Kanomlja je odsječena jer su svi putevi koji vode do tamo neprohodni, javio je slovenački radio. Regionalni komandant civilne zaštite Samo Kosmač rekao je za Radio Slovenija da su lavine zatrpale neke puteve koji su neprohodni, što otežava rad spasiocima. Najgore je u gornjem dijelu Baške grape, gde su klizišta zatvorila magistralne puteve.

Prema podacima slovenačke Uprave za zaštitu i spasavanje u posljednjih 12 časova zabileženo je više od 1.000 incidenata, a vatrogasci iz 168 vatrogasnih jedinic pomogali su građanima.

Vatrogasci su noćas crpili vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklonili ruševine ispod mostova i spasili potopljena vozila sa poplavljenih kolovoza, naveli su iz Uprave.

U sjevernom primorju najviše problema bilo je u Tolminu i Idrijsko-Cerkljanu. Radio “Slovenija” prenosi da su kuće poplavile oborinske vode, pokrenulo se nekoliko klizišta koja su zatrpala puteve, a u Baškoj grapis u morali da evakuišu stanovnike iz dvije kuće.

Iz Agencije za životnu sredinu Slovenije navode da će se danas i tokom noći nabujale rijeke proširiti na veći dio zemlje.

U nekoliko opština, u kojima su se ujutro oglasili alarmi, stanovnici se pozivaju da se evakuišu na sigurno ili ostaju kod kuće.

Slovenački mediji javljaju da je jutros, zbog poplava i brojnih zatvorenih puteva, saobraćaj na autoputu Gorenje između Kranja i čvora Ljubljana - Brod dozvoljen i za vozila bez vinjete.

-Nažalost, ostvaruje se najgori scenario. Dijelovi Gorenjske i Koruške i Savinjske već su zahvaćeni silovitim poplavama, a stanje se pogoršava zbog pljuskova. U mnogim mjestima više od 100, a lokalno i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru palo je za samo 10 sati što je više nego što obično padne u cijelom mjesecu zajedno - rekao je prognostičar Rok Nosan, prenosi 24ur.

Slovenačka agencija za okoliš (Arso) je zbog najavljenih dugotrajnih pljuskova, za koje se očekuje da će izazvati dalje poraste i izlivanja vodotoka, izdala crveno upozorenje koje vrijedi danas do ponoći.

Protok rijeke Drave na granici s Austrijom posljednjih sati naglo je rastao, a protok Meže prije ušća u Dravograd iznosi oko 350 metara kubnih po sekundi. Drava će plaviti svojim tokom na izloženim područjima i na dijelu nizvodno od brane Markovci.

U nekim područjima je već vanredno stanje.

U petak i subotu očekuje se izlivanje rijeka i na istoku zemlje.

Kako je saopšteno iz saobraćajno-informacionog centra, zbog posljedica nevremena zatvoreni su pojedini putevi.

Meteorolog Brane Gregorčič za Radio Sloveniju  je rekao da će padavine početi da slabe tek u subotu, a da će prestati u nedjelju uveče. On je istakao da će u nedjelju proći još jedan brzi kišni front, ali da tada ne bi trebalo da bude većih problema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana