Ponovo izglasati sve zakone i staviti tačku na pokušaj blokade

Srna
Ponovo izglasati sve zakone i staviti tačku na pokušaj blokade

PODGORICA - Poslanička većina u Skupštini Crne Gore najavila je da će ponovo izglasati sve zakone koje je crnogorski predsjednik Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno odlučivanje i time staviti tačku na pokušaj blokade države i institucija.

U zajedničkom saopštenju klubova koji čine većinu u parlamentu navodi se da je odluka Đukanovića završni čin opstrukcije opozicionih partija, pokušaja blokade institucije i sistema u cjelini, kao i da je presedan u istoriji crnogorskog višestranačja.

“Saglasno Ustavu i drugim propisima ponovo ćemo izglasati sve zakone i staviti tačku na ovako jeftin i prizeman pokušaj blokade države, institucija, radnika, privrednika i mnogih drugih”, navodi se u saopštenju poslaničkih klubova Demokratskog fronta, “Demokrate - Demos - Mir je naša nacija”, Socijalističke narodne partije, “Demokratski front - PZP”, “Crno na bijelo” i Prave Crne Gore.

Iz klubova koji čine većinu u parlamentu navode da je ovim činom Đukanović, očito pod pritiskom destruktivnih i radikalnih struktura u svojim redovima koje se pripremaju za predstojeći Kongres, pokazao da su priče o demokratskoj tranziciji vlasti i kooperativnosti njega i opozicije samo bili jeftini marketinški trikovi.

Ocjenjeno je da je ovakvim potezom predsjednik Crne Gore izazvao “bombu u sistemu” imajući u vidu da stupanje na snagu nekoliko zakona koji uređuju pitanja rada i opšteg kolektivnog ugovora, kreditnih institucija i bankarskog sistema, fiskalizacije i drugih, jesu pitanja koja su strogo vezana za rokove i čije prolongirane može da izazove ogromne posljedice po radnike, bankarski sistem i privrednike.

Oni su poručili Đukanoviću da se, prema Poslovniku Skupštine Crne Gore, kvorum na zahtjev 10 poslanika utvrđuje prozivkom, što je i učinjeno, kao i da je predviđena mogućnost učešća u radu sjednice na daljinu poslanika koji su u samoizolaciji.

Iz poslaničke većine ističu da je Đukanović sa pozicije predsjednika Crne Gore pokušao da abolira pokušaj krađe jednog poslaničkog mandata URA.

Većina u Skupštini pita Đukanovića da li je vraćao na ponovno odlučivanje na desetine zakona koji su usvojene na sjednicama Skupštine Crne Gore u aprilu, maju, junu i julu prošle godine na kojima je i prilikom početka i rada na sjednicama bilo prisutno oko 20 poslanika, a oko 50 je učestvovalo putem informaciono komunikacione tehnologije, iako tadašnjim Poslovnikom nije bila predviđena mogućnost učešća na daljinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana