Ponovo dominacija desnice u Hrvatskoj

Srna, index.hr
Ponovo dominacija desnice u Hrvatskoj

Zagreb - Desnica nastavlja dominaciju u Hrvatskoj i na lokalnim izborima - Milan Bandić je ponovo gradonačelnik Zagreba, a odlučujući su bili glasovi HDZ-a i "Nezavisne liste" Brune Esih, dok je kandidat HDZ-a Andro Krstulović Opara postao gradonačelnik Splita.

Tako dva najveća grada u Hrvatskoj ponovo na svom čelu imaju ljude sa desnice, dok je u Rijeci tradicionalno pobijedio kandidat ljevice Vojko Obersnel.


Rijeka je jedini veći centar u Hrvatskoj u kome nije na vlasti neko sa desne, nacionalne političke opcije.

Bandić je ponovo dokazao svoju nepobjedivost u Zagrebu i spretnost u političkim igrama i za 16.000 glasova pobijedio Anku Mrak Taritaš iz Hrvatske narodne stranke /HNS/, koju je podržao SDP.

U HNS-u je došlo do raskola pošto je dio rukovodstva optužio lidera Ivicu Vrkića da je koketiranjem sa HDZ-om praktično sam pobijedio Anku Mrak Taritaš, te uništio šanse stranačkog kandidata u Osijeku.

HDZ slavi nove pobjede, prije svega u Splitu, ali i u Zarebu, jer su mnogi birači HDZ-a u drugom krugi glasali za Bandića.

Kontroverzni biznismen Željko Kerum, poznat po svojim šovinističkim istupima, izgubio je u Splitu nekih hiljadu glasova razlike i sada traži da se glasovi ponovo prebrojavaju.

U Splitu je bilo skoro deset odsto nevažećih glasova, što Kerumove simpatizere navodi na pomisao da izbori nisu bili regularni.

Najveći gubitnik izbora ponovo je SDP, koji u svom tradicionalnom uporištu u Zagrebu nije ni imao kandidata za gradonačelnika, pa je podržao kandidata HNS-a.

Biračko tijelo SDP-a čak je pozvano da u Splitu glasa za Keruma, da bi se spriječila pobjeda HDZ-a.

Sve to pojačava raskol u ovoj stranci, koja, nakon odlaska Zorana Milanovića, nije u stanju da poveže stranačke redove, pa se lideru Davoru Bernardiću "trese stolica".

Kada se saberu svi rezultati lokalnih izbora na gradskom, opštinskom i županijskom nivou - HDZ je ubjedljivi pobjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana