Politički analitičar Đorđije Malović o budućim potezima stranaka u Crnoj Gori: Mandatara moraju predložiti što prije

A. S.
Politički analitičar Đorđije Malović o budućim potezima stranaka u Crnoj Gori: Mandatara moraju predložiti što prije

PODGORICA - Sve tri opozicione liste, prije svega njihovi lideri, treba da pokažu odgovornost i u najkraćem mogućem roku izađu sa imenom mandatara, bez obzira na to da li će to biti nestranačka ličnost ili neko od onih koji su bili direktni učesnici izbora.

 Rekao je ovo za “Glas Srpske” politički analitičar Đorđije Malović i dodao da bi na taj način bilo poslata poruka o ozbiljnosti biračima, ali i međunarodnoj zajednici.

- Ovo je istorijska pobjeda u smislu da je vlast u Crnoj Gori prvi put smijenjena mirnim putem, odnosno na izborima. Na to su uticali različiti faktori, prije svega mirne, višemjesečne litije. Taj civilizacijski iskorak morao je iznjedriti i jednu ovakvu pobjedu. Uz to, presudnu ulogu su odigrale i sve očiglednije klasne razlike i sve dublja ekonomska kriza, te učestali napadi na crkvu doveli su do kulminacije nezadovoljstva koje se godinama nakupljalo - kaže Malović.

Na naše pitanje koji model za sastav nove vlade bi bio najbolji, Malović ističe da su prihvatljivi i prijedlog URE da to bude nestranačka ličnost, ali i neko od novih lica koja su bila na listama.

- U svakom slučaju, to mora biti što prije, jer svako odugovlačenje koje bi podsjetilo na lokalne izbore u Nikšiću 2012. bilo bi loše i ostavilo bi utisak bespotrebnog nadgornjavanja i ucjenjivanja. Ne treba da bude prenebjegnuta još jedna mogućnost, koja proizlazi iz ustavnog ovlašćenja predsjednika države. Naime, po članu 92. Ustava Crne Gore predsjednik ima pravo da skupštinskoj većini, nakon fingiranih konsultacija, predloži neprihvatljivog kandidata, bilo iz redova skupštinske manjine, bilo iz redova opozicije, ali koji nije prijedlog opozicionih stranaka - kazao je Malović i dodao da predsjednik to može raditi 90 dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana