Politička kriza u Crnoj Gori: Hrvati odbili ulazak u Vladu, raskol Milatović-Spajić

GS
Politička kriza u Crnoj Gori: Hrvati odbili ulazak u Vladu, raskol Milatović-Spajić

PODGORICA - Poslanici u crnogorskom parlamentu podržali su u utorak novi sastav crnogorske vlade premijera Milojka Spajića, u kojoj je pet ministarskih mjesta pripalo Bošnjačkoj stranci, a tri prosrpskoj koaliciji Za budućnost Crne Gore.

Rekonstruisana Spajićeva vlada ima premijera i 30 članova, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, pri čemu su dvojica istovremeno i ministri.

U uvodnoj riječi Spajić je rekao da u parlamentu postoji „istorijska većina“, koja je garancija da će Crna Gora biti stabilna i da će se zemlja moći posvetiti bitnim temama - integracijama, ekonomiji i socijalnoj politici.

"Danas je Crna Gora najpomirenija u svojoj istoriji"

- Danas je Crna Gora najpomirenija u svojoj istoriji. Svaka žrtva je bila primjerena i ova većina je garancija stabilnosti i uspješnosti. Postajemo u regionu primjer zajedničkog života i rada, rekao je crnogorski premijer.

Spajić je pozvao opoziciju da bude konstruktivna, ističući da su naredne tri i po godine ključne za evropske integracije Crne Gore, ali i za privredne reforme.

Predsjednik opozicione Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je da je rekonstrukcija Vlade pokušaj spašavanja Pokreta Evropa sad i samog Spajića koji prema najnovijim anketama imaju 15 posto podrške.

- Cijena te rekonstrukcije je prodaja nacionalnih interesa Crne Gore, rekao je Živković, dodajući da je besmisleno govoriti o rekonstrukciji Vlade sa Mandićem i Milanom Kneževićem.

- To su ljudi koji tvrde da Crna Gora nije država, rekao je Živković.

Hrvati odbili učešće u vladi

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović kazao je da sve što se događalo proteklih godinu dana potvrđuje da su u njegovoj stranci pravilno postupili kada su odbili ponudu za ulazak u Spajićevu vladu. Podsjetio je da je izvršna vlast pogoršala odnose sa susjedima.

- Kad čujemo premijera da ćemo razvijati dobre odnose sa susjedima, moram reći da je Vučić obnovio kuću Hrvatskoj zajednici bana Josipa Jelačića, a vama je uvalio Rezoluciju o Jasenovcu. Vama želi da imate loše odnose s Hrvatskom, rekao je Vuksanović.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, komentarišući rekonstruisanu vladu Crne Gore, saopštio je da je Crna Gora žrtva najprimitivnije političke trgovine i neodgovornosti koju premijer Milojko Spajić u kontinuitetu demonstrira u vođenju države.

- Nakon što je građanima postalo jasno da je iznevjerena ideja promjena, nastavlja se devastacija političkog života i demokratskih procesa, napisao je Milatović na mreži X.

Razlaz Spajića i Milatovića

Premijer Milojko Spajić bio je ministar finansija u prvoj vladi nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. na čiji je sastav veliki uticaj imala Srpska pravoslavna crkva.

On je tada zajedno sa Milatovićem osmislio i sproveo projekat "Evropa sad 1" kojim su minimalne plate u Crnoj Gori porasle sa 222 na 450 evra.

Upravo na tom projektu izgradili su političku moć političke stranke Pokret Evropa sad, koji je uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima.

U februaru ove godine Spajić i Milatović su se politički razišli, a Milatović je tada napustio sve stranačke funkcije u PES-u.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana