Policija privela mlade koji su prelijepili ustaški pozdrav u Jasenovcu

Srna
Policija privela mlade koji su prelijepili ustaški pozdrav u Jasenovcu

Jasenovac - Članovi Inicijative mladih koji su prelijepili ploču na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu, na kojoj je napisan ustaški pozdrav "Za dom spremni", privedeni su u policiju na informativni razgovor.

U saopštenju Inicijative navode da je otvorena mogućnost da budu optuženi za "krivično djelo".


"Lijepo je vidjeti da ova država ima neku policiju i neko državno tužilaštvo. Mi smo već pomislili da ne postoje kada se ustaški znakovi nekažnjeno pojavljuju svuda", piše u cinično intoniranom saopštenju.

Inicijativa ocjenjuje da "nema pomaka: ukoliko promičete mržnju i nasilje, o vama raspravljaju odbori i osnivaju se komisije, a ako stanete u odbranu osnovnih načela države onda kada to ne učine njene institucije - gone vas".

Članovi Inicijative mladih za ljudska prava prelijepili su ploču sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu, koju su postavili hosovci, uz obrazloženje da na taj način brane "osnovne vrijednosti Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije vlasti".

"Na ploči je istaknut tekst žZa dom spremniž koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH", naveli su u obrazloženju članovi Inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana