Policija pratila glavnog tužioca

Agencije
Policija pratila glavnog tužioca

Zagreb - Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u petak da je unutrašnja kontrola MUP-a pokazala da je policija pratila nekoliko novinara i urednika, te da su određene policijske radnje bile usmjerene i prema državnom tužiocu Mladenu Bajiću, prenijele su agencije.

Na vanrednoj konferenciji koja je održana u MUP-u Ostojić je rekao da je sprovedenom kontrolom u takozvanoj aferi praćenja novinara utvrđeno više zloporaba.

- Indirektno je vršeno praćenje telefonskih kontakata glavnog državnog tužioca, a prisluškivanja u ovim slučajevima nije bilo - rekao je Ostojić.

On je dodao i da treba prije svega razjasniti da nije bilo tajnih slušanja telefonskih razgovora novinara, međutim korištena je jedna radnja tajnoga praćenja i to prema glavnom uredniku "Jutarnjeg lista" Mladenu Plešeu, kao i radnje listinga telefonskih brojeva prema petoro novinara.

Takođe, rekao je Ostojić, kako je jedan od dokumenata, a riječ je o analizi prikupljenih podataka, bio uništen. Policija ga je ipak uspjela rekonstruirati iz informatičkog sistema MUP-a. Pronađen je i policajac koji je vidio sporni dokument te je na ispitivanju priznao da ga je uništio. Protiv njega slijedi utvrđivanje odgovornosti.

Naloge za praćenje izdao je tadašnji direktor policije Oliver Grbić, a nalog za postupanje zamjenik direktora Milijan Brkić, koji je sada glavni sekretar HDZ-a.

Takođe, iz niza tih postupanja jasno proizlazi da su neke od tih policijskih radnji bile usmjere prema Bajiću iako direktnih naloga za postupanje prema Bajiću nije bilo.

Policija će ubrzo u koordinaciji sa Državnim tužilaštvom Hrvatske uputiti poseban izvještaj o cijelom događaju, a iz toga će se utvrditi postoji li bilo kakva kaznena odgovornost osoba iz MUP-a.

Ostojić je tako potvrdio izjavu Bajića kako USKOK nije tražio bilo kakve naloge za postupanje protiv novinara već isključivo protiv učesnika postupka. Naziv operativne akcije, koja je prema svemu sudeći bila usmjerena prema Bajiću, bio je "Juda".

Sanader

Ranko Ostojić je potvrdio da su informacije iz uništenog dokumenta identične onima koje je u svojoj odbrani na suđenju u slučajevima Ina-Mol i Hipo banka koristio bivši premijer Ivo Sanader koji je nedavno nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora. Ministar nije želio komentarisati da li je taj dokument proslijeđen Sanaderu, ali utvrdio je kako sama policija u tom trenutku nije imala taj dokument dok su podaci iz njega bili dostupni Sanaderu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana