Policija povukla kaznu za istaknutu naljepnicu "Za dom spremni"

GS
Policija povukla kaznu za istaknutu naljepnicu "Za dom spremni"

KARLOVAC - Karlovačka policija kaznila je sa 700 evra vozača koji je na svom automobilu imao istaknute naljepnice s natpisom HOS i ustaškim pozdravom "Za dom spremni", ali je nakon bure podignute u medijima rješenje o kažnjavanju stavljeno van snage.

Policija je prije par dana vozača zaustavila u mjestu Krnjak i utvrdila da na vozilu ima tri naljepnice s oznakama HOS-a i natpisom "Za dom spremni".

Kako je isticanje simbola koji narušavaju javni red i mir kažnjivo po zakonu, vozaču je izrečena kazna od 700 evra. U pitanju je najniža kazna za ovaj vid prekršaja, budući da je zakonom predviđena kazna do 4.000 evra ili kazna zatvora do 30 dana.

Bivši predsjednik desničarske Hrvatske stranke prava Ante Đapić je prekršajni nalog objavio na svom Fejsbuk profilu i prozvao ministra policije Davora Božinovića zbog kazne za isticanje naljepnice s imenom jedinice koja je bila dio Hrvatske vojske i njihovog, kako navodi, ratnog pozdrava.

Iz Policijske uprave karlovačke za zagrebačku N1, potvrđeno je da je fotografija prekršajnog naloga koju je objavio Đapić na društvenim mrežama autentična.

A onda je uslijedio obrt.

S obzirom na to da je naknadno utvrđeno da isticanje navedenih natpisa ne čini obilježje spomenutog prekršaja, sporni nalog je stavljen van snage.

- Takođe, obavještavamo da se kriminalističko istraživanje na osnovu prethodno primljene prijave građanina nastavlja, u smislu utvrđivanja jesu li postojala ili još postoje druga obilježja na vozilu kojima bi se ostvarivali elementi prekršaja, saopšteno je iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana