Pogoršano zdravstveno stanje arhiepiskopa Jovana

Agencije
Pogoršano zdravstveno stanje arhiepiskopa Jovana

Skoplje - Zdravstveno stanje arhiepiskopa Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve Jovana ozbiljno je pogoršano, saopštila je danas Orhidska arhiepiskopija, prenose agencije.

U saopštenju je navedeno i da je ponovo odgođeno politički motivisano suđenje protiv arhiepiskopa Jovana, ostalih episkopa, monaštva i vjernika Ohridske arhipeiskopije.

Iz Ohridske arhiepiskopije ističu se već mjesec dana postoji mišljenje ljekara specijaliste prema kome arhiepiskop Jovan treba da bude podvrgnut operaciji, ali da istražni zatvor u kome se on nalazi po 23 sata u zatvorskoj ćeliji ne dozvoljava osnovnu zdravstvenu zaštitu.

- Očigledno da je krajnji cilj pritisaka koje vrši nepriznata Makedonska pravoslavna crkva i njen raskolnički arhiepiskop, potpuno uništenje arhiepiskopa ohridskog Jovana i Pravoslavne ohridske arhiepiskopije - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je posljednje ročište održano prije pet mjeseca, 11. decembra prošle godine.

Vladika Jovan je zajedno sa još 19 pristalica Srpske pravoslavne crkve optužen za pronevjeru novca.

Oni se terete da su 5. decembra prošle godine formirali nevladinu organizaciju “Anastasija”, na čiji račun su sljedbenici vladike Jovana prikupili 250.000 evra u namjeri da za potrebe Arhiepiskopije kupe nekretnine kod Skoplja i Štipa.

Makedonsko tužilaštvo smatra da je taj novac vladika Jovan utajio iz kase kanonski nepriznate MPC.

Policija je prilikom pretresa kuća i stanova koji su koristili
osumnjičeni zaplijenila kompjutere, dokumentaciju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, 19.000 evra i zapise sa bankarskih računa u

Grčkoj i Beogradu na ime sljedbenika arhiepiskopa Jovana, čije je svjetovno ime Zoran Vraniškovski.
Arhiepiskop Jovan već je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog pronevjere crkvenog novca dok je bio na čelu eparhije nepriznate MPC.

On je, međutim, prije donošenja odluke suda napustio Makedoniju, zbog čega je za njim raspisna međunarodna potjernica.

U novembru 2010. godine po potjernici je uhapšen na bugarsko-srpskoj granici, ali su bugarske vlasti odlučile da ga ne izruče Makedoniji.

U pokušaju da izdejstvuje novi postupak, budući da mu je suđeno u osustvu arhiepiskop Jovan vratio se u Makedoniju.

Uhapšen je na makedonsko-grčkoj granici 12. decembra 2011. godine, a makedonska policija saopštila je da je vladika uhapšen na osnovu međunarodne poternice radi izdržavanja zatvorske kazne od dvije i po godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana