Podoficir VCG Darko Mrvaljević udaljen sa dužnosti zbog učešća u litijama

Agencije
Podoficir VCG Darko Mrvaljević udaljen sa dužnosti zbog učešća u litijama

PODGORICA - Podoficir Vojske Crne Gore Darko Mrvaljević, otac troje djece, nakon 27 godina uzorne službe udaljen je sa dužnosti zbog učestvovanja u litijama.

- Zbog učešća na litijama, kao političkim skupovima i neizvršenja naređenja o zabrani prisustva na litijama - piše u rješenju kojim je Mrvaljević udaljen sa dužnosti, a koje je potpisao načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić.

Ovo je na društvenoj mreži “Fejsbuk” podijelila Darkova supruga Ana Mrvaljević.

- To je sva krivica moga muža poslije 27 godina službe u Vojsci - saopštila je rezignirano Mrvaljevićeva.

Oglasio se i njegov “saborac” iz Vojske Radule Živaljević, koji je istakao da je Mrvaljević u svom odnosu prema poslu bio više nego korektan i krajnje profesionalan.

- Kao njegov prijatelj, ponosan sam na to što je dočekao da bude proganjan od takvog sistema, a sve zbog slobodnog ispovijedanja svoje vjere. Nije on na gubitku, već oni koji su mislili da će ovako uspjeti da izvrše pritisak na sve ostale zaposlene u Vojsci - naveo je Živaljević.

Podsjetimo, Dakić je sredinom februara zaprijetio vojnicima da ne učestvuju na litijama. Pozivajući se na kodeks vojne etike, on je rekao da su svi pripadnici VCG dužni da “vrše službu u skladu sa Ustavom i Zakonom”, te da je učešće na protestima protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, tj. litijama, ipak nedopustivo, jer su na njima vidljive primjese politike. Razlog više je, kako je tada zaključio Dakić, i činjenica da se na litijama “mogu vidjeti samo zastave druge države”, ali i promocija diskriminacije i netrpeljivosti prema Crnoj Gori i Crnogorcima, što je, prema kodeksu, nedopustivo. Dakić je, na kraju, rezimirao: “Taj ko misli da treba da brani crkvu od zakona, tome nije mjesto u Vojsci Crne Gore.”

Međutim, prema pisanju pojedinih medija, Mrvaljević i podoficir Zdravko Kasalica, koji je takođe odbio da se povinuje “prijetnjama” nadređenih, drže lekciju hrabrosti i dostojanstva, digniteta i primjer su odvažnosti, čojstva i junaštva. Kako su istakli, pravo na slobodu i ispovijedanje vjere jedno je od temeljnih ljudskih prava. 

Sankcije

Vojnik Radosav Knežević udaljen je krajem prošlog mjeseca sa posla do daljeg zbog javne podrške i odlaska na litije. On se sada tereti da je prekršio disciplinu u Vojsci Crne Gore. Osim što je udaljen sa posla, Kneževiću će se ubuduće isplaćivati umanjena zarada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana