Podignuta hrvatska rampa Srbiji – Štir se poziva na Hana

Tanjug
Podignuta hrvatska rampa Srbiji – Štir se poziva na Hana

Zagreb - Hrvatski šef diplomatije Davor Ivo Štir rekao je da Johanes Han u Beogradu nije govorio samo u ime Evropske komisije, nego svih država članica.

Na novinarsko pitanje hoće li Srbija slijedeće nedjelje na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU, osim poglavlja 5 Javne nabavke, otvoriti i poglavlja 25 i 26, Nauka i istraživanje i Obrazovanje i kultura, Štir je rekao da je Han o tome tokom posjete Beogradu govorio u ime svih zemalja članica, pa tako i Hrvatske, prenosi Hina.

"Naš komesar u Beogradu nije govorio samo u ime Komisije, nego svih država članica. Mi smo se prije njegove posjete Beogradu čuli oko toga. On je sve jasno objasnio i poslao poruku ohrabrenja da se ispune sve potrebne reforme koje se traže na putu Srbije prema EU", rekao je Štir.

Hina navodi da je Han u Beogradu rekao da će se slijedeće nedjelje u Briselu održati međuvladina konferencija o pristupanju sa Srbijom i da će biti uspješna, ne navodeći koja će se poglavlja otvoriti.

Hrvatska agencija podsjeća da je slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, čija zemlja predsjedava EU, rekao da je postignut dogovor o otvaranju poglavlja Javne nabavke, a da se o poglavljima Obrazovanje i kultura i Nauka i istraživanje još raspravlja.

Na pitanje da prokomentariše "pokušaje zaoštravanja odnosa od nekih političara u Srbiji", Štir je rekao da je "hrvatski cilj stabilizovati prilike na jugoistoku Evrope, da sve zemlje u tom području sprovedu potrebne reforme, da prođu proces transformacije koji je potreban za članstvo u EU".

"Nećemo reagovati i hvatati se za svaku udicu, nego predano raditi na ispunjavanju tih ciljeva za koje smatramo da su u najboljem hrvataskom interesu, a to je stabilno susjedstvo", rekao je on.

Štir danas i sutra učestvuje na sastanku ministara spoljnh poslova zemalja članica NATO, na kojem su glavne teme saradnja između EU i NATO, stanje na jugoistoku Evrope, odnosi s Rusijom, saradnja s Ukrajinom, kao i NATO operacije, navodi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana