Podgoričanin švercovao oružje u Siriju

Agencije
Podgoričanin švercovao oružje u Siriju

Podgorica - Podgoričanin Stanislav Radović uhapšen je na granici Sirije tokom pokušaja da prošvercuje oko dvije tone lakog naoružanja i dvadesetak minobacača.

Kako tamošnje vlasti vjeruju, oružje je utovario u Tripoliju i kamionom sa oznakama jedne humanitarne organizacije krenuo da ga prebaci u Siriju.

Vrijednost zaplijenjenog oružja procjenjuje se na oko milion dolara, navode podgorički mediji i dodaju da su u kamionu bila tri kontejnera u kojima je bilo spakovano naoružanje - najviše pištolja i kalašnjikova ruske i jugoslovenske proizvodnje.

Prema saznanjima podgoričkih medija, Radović (48) je ranije radio u nekoliko humanitarnih organizacija, ali mu je oduzeta licenca za rad zbog više prestupa koji imaju veze sa prekograničnim kriminalom.

On već dvadesetak godina živi u Egiptu, a zajedno sa njim uhapšena su i dva libijska vojnika. Jedan od njih nalazio se na mjestu suvozača, a drugi u dijelu gdje su bili smješteni kontejneri sa oružjem.

Iz Uprave policije saopšteno je da Interpol Podgorica nije obaviješten o hapšenju Radovića, uz objašnjenje da druge države nisu obavezne da informišu o hapšenju tuđih državljana osim u slučaju da ih Crna Gora potražuje.

Pošto Radović u Crnoj Gori nema dosije, lokalna policija ga i ne potražuje.

Podsjetimo, sredinom juna hrvatski mediji su objavili da je hrvatsko oružje završilo u rukama islamista u Siriji.

Prema objavljenim podacima, sa zagrebačkog aerodroma Pleso je tokom 2012. i 2013. godine poletjelo 75 transportnih civilnih aviona sa oko 3.000 tona naoružanja, a tim transportima prevoženo je i oružje iz drugih evropskih država, sve u organizaciji SAD.

Iz hrvatskih vojnih skladišta u Siriju su, između ostalog, otišli raketni bacači, ručni bacači granata RBG-6 i bestrzajni topovi. Američki plan bio je da se naoružaju sirijske jedinice koje imaju pod kontrolom, a bore se protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Već nekoliko mjeseci poslije otkrića tih pošiljki, iz Sirije su počele da stižu informacije da je oružje stiglo u ruke militantnih islamističkih organizacija. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana