Veliki Svetovasilijevski Sabor u Nikšiću: Vjernici se objedinili oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog

Srna foto: vijesti.me
Veliki Svetovasilijevski Sabor u Nikšiću: Vjernici se objedinili oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog

NIKŠIĆ - Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu u Nikšiću da su dužni da urazume svakog ko srlja u prokletstvo, kao i da će dati Bog da, objedinjeni oko ćivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici prebrode iskušenja.


U Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću danas su se oko moštiju Svetog Vasilija okupili vjernici da bi uputili zajedničke molitve za ljubav i slogu u nastaloj situaciji u Crnoj Gori, povodom najavljenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Daće Bog da ova iskušenja, ovako objedinjeni oko ćivota Svetog Vasilija, prebrodimo. Molimo se Gospodu da urazumi sve one koje su u srce stavili zlu namjeru da otimaju ono što je Božije, crkveno. Upozoravamo ih da to zlo ne čine i ne navlače prokletstvo na svoje domove, porodice i potomstvo”, rekao je vladika Joanikije.

On je istakao da su se danas okupili da se objedine i duhovno osnaže uoči rođenja Hristovog.

Vladika Joanikije je naveo da, ako neko udara na hram, onda udara na sve, a ako neko srlja u prokletstvo, da su dužni da ga urazume da to ne čini.

Okupljenim vjernicima vladika je poručio da na ljude uvijek gledaju kao na svoju braću, bez obzira na to kakvi su, kakve su im namjere, iako griješe.

Prema njegovim riječima, dužni su da se i za njih mole Bogu da sve urazumi i spasi.

U besjedi tokom liturgije vladika Joanikije je podsjetio na raniji “molitveni hod” Svetog Vasilija Ostroškog kroz Nikšić, čiji je duhovni zaštitnik i pokrovitelj.

On je naveo da su radosni i kada imaju nevolja i teškoća, te da ih tješi to što je i Sveti Vasilije Ostroški smireno i hrabro nosio sve nepravde, teškoće i muke nanošene njemu lično i njegovom narodu.

“Zato mu je Bog dao blagodat, te je objedinjavao svoj narod i zaštitio crkvu od razaranja”, rekao je vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, daće Bog da pobijede ta iskušenja koja danas trpe zbog nepravde i udara na pravoslavlje, svetu vjeru, hramove, grobove i ognjišta, čast i obraz.

Vladika Joanikije je najavio da će nakon liturgije, tokom sabora, biti pročitane podrške i pozdravi od patrijaraha pravoslavnih, od monaha Svetogoraca manastira Hilandara, a potom će uslijediti i zavjetovanje Svetog Vasilija Ostroškog za pravoslavnu vjeru i slavu božiju.

Mitropolit Amfilohije: Naša crkva je podarila velike ljude

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski AmFilohije rekao je na početku velikog Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću da je 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve osam vijekova napredovanja, jer je podarila velike ljude.
“Ovaj dan ćemo ubuduće proslavljati kao posjetu Svetog Vasilija ovom gradu kao što ga proslavljamo onog dana kada su njegove mošti pronesene kroz grad”, rekao je mitropolit Amfilohije u obraćanju vjernicima okupljenim u Sabornom hramu u Nikšiću, gdje je pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u toku Sveta arhijerejska liturgija.

Episkop-budimljansko nikšićki Joanikije istakao je da su se danas sabrali da se ujedinimo.

“Radosni smo i kada imamo nevolja i teškoća, a imamo ih i danas, jer trpimo nepravdu ali se tješimo Svetim Vasilijem koji je sve muke nosio krijepko, ali i hrabro štiteći narod i crkve i objedinio narod oko crkve i vjere”, rekao je vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, ako neko udari na hram, udario je na sve.

“Molimo se Gospodu da urazumi sve one koji su oko srca stavili zlu namjeru”, rekao je vladika Joanikije.

Narodni sabor u protiče bez incidenata

Narodni sabor u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske u Nikšiću protiče bez incidenta, a skupu, prema policijskim procjenama, prisustvuje oko 6.000 građana, saopštila je crnogorska Uprava policije.
“Službenici Uprave policije sprovode planske aktivnosti na obezbjeđivanju javnog okupljanja. Policija postupa u skladu sa svojim nadležnostima na profesionalan i odgovoran način”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije Crne Gore navode da ovom javnom okupljanju prisustvuju i predstvanici Savjeta za građansku kontrolu rada policije koji su pozitivno ocijenili postupanje policije.  

Sveštenstvu i vjernicima Eparhije Mileševske zabranjen ulazak u Crnu Goru

Sveštenicima, sveštenomonasima i vjernicima Eparhije mileševske, koji su krenuli na crkveno-narodni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Čudotvorca u Nikšić nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru na graničnim prelazima Ranče Polje, Čemerno i Dobrakovo, saopštila je jutros Eparhija.
Iz Eparhije mileševske su poručili da će ovu eparhiju na Saboru u Nikšiću predstavljati Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije, koji je obaviješten o zabrani ulaska vjernicima i sveštenstvu.

Vladika im je, kako navode, poručio da zadrže slogu i ljubav sa braćom i u Crnoj Gori i Srbiji, te napomenuo da među njima nema granica, jer su svi, koji su u Bogu i u dobroj nameri, zajedno i onda kada su fizički razdvojeni.

“Molimo se Svetom Vasiliju Ostroškom, Svetom Savi i svim svetima iz roda našega da od Gospoda izmole dodatne mudrosti, sloge, mira i ljubavi za vaskoliki srpski narod u ovom vremenu velikih iskušenja”, navodi se u saopštenju sveštenika i sveštenomonaha Eparhije mileševske.

Portal “IN4S” navodi da su iz Užica obaviješteni da su vraćeni sa graničnog prelaza Jabuka.

“Vratili su nas sa prelaza ka Pljevljima, vratili su i pet-šest auta registarskih oznaka iz Srbije koji su bili ispred nas”, navedi ovaj portal, te dodaje da je Granična policija Crne Gore vratila sa granice i sveštenike koji su bili u privatnim vozilima.

Prema riječima jednog od njih, proglasili su ih rizikom za nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Nakon liturgije biće održan veliki crkveno-narodni sabor na kome će od Vlade Crne Gore biti zatraženo povlačenje diskriminatorskog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana