Počelo trodnevo vanredno zasjedanje sabora sa slikom Milanovića na govornici

Tanjug
Počelo trodnevo vanredno zasjedanje sabora sa slikom Milanovića na govornici

ZAGREB - Na zahtjev predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je trodnevnu vanrednu sjednicu parlamenta, koja je počela danas, a na dnevnom redu je štrajk u pravosuđu, koji traje sedam sedmica i najduži je u istoriji države, i "gasnoj aferi" u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP).

Milanović je u zahtjevu za sazivanje vanredne sjednice predložio dva zaključka, kojima bi parlament obavezao vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana, preduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudijske vlasti i da u istom roku utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za finansijsku štetu nanesenu HEP-u u sprovođenju vladine uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Glasanje o predloženim zaključcima je predviđeno za nedjelju, trećeg dana zasjedanja, a da bi bili usvojeni za njih je potrebno da glasa većina od 76 poslanika.

Pošto sabor nije prihvatio zahtjev opozicije za održavanje vanredne sjednice, deo oozicionih stranaka je to tražilo od predsjednika Milanovića, koji je upućenim zahtjevom iskoristio svoje ustavno pravo. Milanović je rekao da neće prisustvovati vanrednom zajsedanju, jer smatra da mu tamo nije mjesto, a premijer Andrej Plenković je njegov gest nazvao politikanstvom i da se predsednik države stavio na stranu opozicije.

Prvi govornik je bio poslaik opozicionog Mosta Nino Raspudić, koji se obratio narodu i upitao šta je to što je ostalo od Republike Hrvatske i da li je, kako je rekao, moguće da bahati birokrata, tri sedmice nakon što je "eksplodirala gasna afera", nije povukao nijedan potez, već se povukao kao "mali miš"

. Raspudić je upitao i zašto premijer Plenković nije smenio Upravu HEP-a istog dana ili im je, kako kaže, ostavio dovoljno vremena da srede dokumentaciju.

"Konačno, zašto Plenković nije dao ostavku. U svakoj zapadnoj demokratiji bi Vlada pala nakon slučaja Horvat gde ministar završi u zatvoru. Šta je to što treba da se dogodi da se on povuče i pononvo zatraži poverenje birača. Andrej Plenković ne upravlja Hrvatskom, ne upravlja Vladom, on ne upravlja HDZ-om, on ne upravlja ni Plenkovićem. Njime upravljaju ljudi koji su ga bez protivkandidata instalirali na mesto šefa stranke, tzv. duboki HDZ. Njima je trebalo umiveno lice kako bi nastavili da kradu. Plenković je sklopio pakt s đavolom i sada je đavo došao po svoje", rekao je Raspudić, preneli su hrvatski mediji.

Podsjetio je na ranije Plenkovićeve političke poraze i dodao da je ođednom došao na scenu.

"Hrvatska Republika je oteta, ali se brani u svojoj srži", zaključio je raspudić. Poslanik Hrvoje Zekanović je uoči početka sjednice za govornicu postavio sliku predsednika Milanovića s natpisom "Nisam došao jer se bojim replika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana