Počelo treće suđenje Sanaderu

Agencije
Počelo treće suđenje Sanaderu

Zagreb - Pred Županijskim sudom u Zagrebu počelo je treće po redu suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanderu za malverzacije oko prodaje vladi poslovne zgrade u Zagrebu, prenose agencije.

Uz Sanadera na optuženičkoj klupi su još bivši HDZ-ov poslanik i vlasnik lanca mesara Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević, čija je firma 2009, prema tužilaštvu, u procjeni udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego što je za 79,9 miliona kuna kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Za razliku od ostalih optuženih, Čobanković se ranije nagodio s tužilaštvom, priznao krivicu, pa je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora koja je zamijenjena radom za opšte dobro.

Sanader, koji je u sud doveden iz zatvora Remetinec, od početka negira optužbe da se okoristo preprodajom zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu i oštetio državni buđzet za najmanje 26,4 miliona kuna (oko 7,5 miliona evra).

Stjepan Fiolić je priznao krivicu, ali se nije nagodio s tužilaštvom.

Vanraspravno vijeće suda u Zagrebu u martu je odbilo spajanje postupka u slučaja Planinska s predmetom “Fimi-medija”, jer u tom slučaju suđenje Sanaderu i ostalima traje već duže vrijeme, pa je zaključeno da je jednostavnije sprovesti odvojena suđenja.

Tako će se Sanaderu tri sedmice suditi u slučaju “Fimi-medija”, a četvrtu sedmicu u slučaju Planinska.

Županijski sud u Zagrebu osudio je Sanadera u novembru prošle godine nepravosnažno na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo u slučajevima Ina-Mol i Hipo banka.

Protiv Sanadera je u toku suđenje u slučaju “Fimi-medija”, a optužnica protiv njega podignuta je i u slučaju HEP-Dioki.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana