Počelo suđenje novinaru Tomislavu Kežarovskom

Agencije
Počelo suđenje novinaru Tomislavu Kežarovskom

Skoplje - Pred Krivičnim sudom u Skoplju počeo je sudski proces za slučaj “likvidacija” u kome je optužen i novinar dnevnog lista “Nova Makedonija” Tomislav Kežarovski za odavanje identiteta zaštićenog svjedoka u tekstu objavljenom 2008. godine, prenose agencije.

Tužilaštvo na početku suđenja nije prihvatilo prigovore odbrane da ne postoji krivično djelo protivpravno posredovanje, za koje su optuženi njeni klijenti, jer je ukinuto 2008. godine.

Budući da je Tužilaštvo u međuvremenu preinačilo krivično djelo, u ovoj pravosudnoj instituciji smatraju neosnovanim prigovore odbrane.

Novinar Kežarovski već tri mjeseca je u pritvoru zbog mogućeg bjekstva, a Inicijativni odbor za njegovu slobodu očekuje da će sud donijeti odluku da se brani sa slobode.

Medijska udruženja smatraju da je cilj pritvora zastrašivanje novinara, te da vode računa o izvještavanju jer i njih može tako nešto da snađe.

Članovi odbora danas su pred Krivičnim sudom minutom ćutanja simbolično protestovali zbog “ubijanja slobode izražavanja”.

Suđenju pristustvuju predstavnici medijskih udruženja i OEBS-a.

Kežarovski je osumnjičen da je 2008. godine kao novinar u “Reporetu 92” iznio informaciju i podatke o zaštićenom svjedoku u slučaju ubistva starca iz veleškog sela Oreše, čime je prekršio Zakon o zaštiti svjedoka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana