Pobuna 48 penzionisanih hrvatskih generala

Agencije
Pobuna 48 penzionisanih hrvatskih generala

Zagreb - Ante Gotovina, Petar Stipetić, Anton Tus, Rahim Ademi i Milenko Filipović dio su grupacije penzionisanih generala, koji su odbili da “pritišću vladu”, pa se nisu odazvali pozivu na radni sastanak Hrvatskog generalskog zbora, prenose agencije.

U Hrvatsku politiku najdirektnije su se umiješali penzionisani generali Hrvatske vojske.

Njih čak 48 najavilo je da će u roku od mjesec dana u Vukovaru održati izbornu skupštinu hrvatskog generalskog zbora i da će se “ustrojiti hijerarhijski, po principu oružanih snaga”.

Naravno da je povod najava Vlade da će vrlo skoro u Vukovar uvesti javne napise na dva jezika, uz latinicu i na ćirilici - poštujući Ustavni zakon o zaštiti nacionalnih manjina.

Penzionisani generali izgleda imaju namjeru tome se suprotstaviti - ratnih ustrojstvom.

To je jasna prijetnja sadašnjoj vlasti tzv. lijevog centra, koja nema namjeru nastaviti da korumpira dvije decenije izrazito povlaštene socijalne grupacije.

Kako misli general Domagoj Domazet Lošo, Hrvatska je izložena unutrašnjoj agresiji, riječ je o ratovanju, gdje je najsnažnije oružje - pismo.

Na to da je naprosto riječ o primjeni Ustavnog zakona generali imaju lakonski odgovor - popis stanovništva, prema kojem u Vukovaru ima više od 33 posto Srba je lažan, jer je i na jednoj adresi u Vukovaru prijavljeno i po 30 ljudi.

Hrvatski generali koji se nisu odazvali, a među njima su i Gotovina Tus, Ademi i drugi tvrde da ne žele ustanak.

U medijima ovaj skup već nazivaju pobunom 48 penzionisanih generala.

Skup koji je javnosti trebalo da pokazaže zajedništvo penzionisanih generala dugo je pripreman.

Penzionisani general Štimac kaže je da je u prošlosti bilo animoziteta unutar Zbora i među samim generalima, ali da je zaključeno kako u Udruženju ima prostora i za lijeve i desne.

On je bio neka vrsta veze između Stipetića i Tusa s jedne i Domazeta Loše s druge strane u želji da se na skupu pojave generali koji se i ideološki ne slažu.

Ali, misija na kraju ipak nije uspjela.

Stipetić naglašava da u vrijeme rata nije bilo podjele na lijeve i desne, ali ponavlja da danas vojnici ne bi smjeli biti privrženi niti jednoj stranci, a njemu se čini da bi Udruženje mogla iskoristiti jedna od političkih opcija.

Štimac i penzionisani general Pavao Miljavac najoštrije odbacuju političko aktiviranje Udruženja i tvrdnje da je ovo politički povratak penzionisanih generala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana