Pobjeda: Ekonomska državljanstva Crne Gore najviše dobili Rusi

Tanjug
Foto: gs

PODGORICA- U periodu od 7. decembra 2020. do 15. februara ove godine preko programa ekomomskog državljanstva, koji je usvojila vlada Zdravka Krivokapića - država je inkasirala više od 73 miliona evra, od kojih su dve trećine, odnosno 50 miliona uložili građani Rusije, piše podgorička Pobjeda.

Prema podacima Centra za građansko obrazovanje (CGO), Krivokapićeva vlada je dodijelila je ukupno 317 počasnih državljanstava, od kojih su čak 293 ekonomska.

Budući da je taj program podrazumevao dodjelu crnogorskog državljanstva strancima, odnosno investitorima, koji u Crnu Goru ulože između 250.000 i 450.000 evra, to znači da je država inkasirala za taj program između 73 miliona i 250 hiljada evra i 131 milion i 850 hiljada evra, piše list.

Vlada, navodi se, nije objelodanila za koje su projekte dodeljena državljanstva a NVO sektor je upozorio da obični građani od tog novca nemaju koristi.

Od 317 počasnih državljanstava čak 307 predložio je premijer Zdravko Krivokapić, a ostalih 10 nije poznato.

Činjenica da nije pozato ko je predlagač krši se zakon o državljanstvu jer po članu 14 to mogu uraditi jedino trojica predsjednika: države Skupštine i vlade.

Najviše počasnih državljanstava vlada je dodijelila ljudima koji dolaze iz Rusije - čak 198, i sva ta državljanstva su data na osnovu ekonomskog programa - pokazuju podaci CGO.

Poslije Rusije, najviše „počasnih“ državljana dolazi iz Kine - 19, zatim Ukrajine i Libana - po 14.

Po devet počasnih državljanstava dodijeljeno je ljudima iz Srbije, Kazahstana i Uzbekistana, dok je iz svih ostalih zemalja crnogorski pasoš na ovakav način dobilo 45 osoba.

Vlada Crne Gore je na elektronskoj sjednici 30. decembra prošle godine donela odluku da će biti produžen Program za sticanje državljanstva posredstvom investicija za još godinu, odnosno do kraja 2022. godine i pored žestokih kritika Evropske komisije, koje su notirane i u Izvještaju EK o Crnoj Gori za prošlu godinu.

Za sada nije poznato ima li među državljanima Ruske Federacije koji su dobili i crnogorski pasoš osoba bliskih režimu Vladimira Putina, a koje su na crnoj listi EU i SAD.

"Evropska komisija je dosledno savjetovala Crnu Goru i istakla u godišnjem izveštaju da preispita svoju šemu dodjele državljanstva investitorima. Takve šeme predstavljaju moguće rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i upliv organizovanog kriminala", upozoruku sy ranije Crnu Goru iz Evropske komisije, podsjeća Pobjeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana