Pluća Zemlje uništena zbog nafte

Agencije
Pluća Zemlje uništena zbog nafte

Lima - Vlada Perua je proglasila vanredno stanje zbog zagađenosti dijela džungle Amazonije, a za to je okrivljen "Pluspetrol", zbog višegodišnjeg traganja za naftom.

Domorodačke zajednice u basenu rijeke Pastasa, blizu ekvadorske granice, već godinama se žale na zagađenje i kritikuju vlasti zbog toga što ne uspijevaju da riješe problem. Vlasti, međutim, kažu da je jedan od razloga zbog kojih se do sada nisu bavile problemom zagađenja to što u Peruu ne postoje osnovni ekološki standardi.

Ministarstvo ekologije, koje je proglasilo vanredno stanje, saopštilo je da zagađenje obuhvata visok nivo olova, barijum i hroma, kao i naftnih jedinjenja. U toj oblasti pretežno žive pripadnici naroda Kećua i Asuar koji se uglavnom bave lovom i prikupljanjem plodova.

- Naftnim poljima već 12 godina upravlja "Pluspetrol", koji je najveći proizvođač nafte i gasa u zemlji, i on će morati da očisti zagađenu oblast - izjavio je ministar ekologije Manuel Pulgar-Vidal.

Ali vlada je, takođe, jasno rekla da ni "Oksidental petroleum", koji je upravljao poljima prije "Pluspetrola", nije adekvatno rješavao problem zagađenja. Ta kompanije je tamo počela da buši naftu 1971, a "Pluspetrol" je preuzeo 2001.

Vanredno stanje, koje će biti na snazi 90 dana, nalaže da se odmah preduzmu mjere za smanjenje rizika od zagađenja po lokalno stanovništvo. "Pluspetrolu" je u januaru određena kazna od 11 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana