Plenković: Zalagaćemo se za legitimno predstavljanje svih naroda

SRNA
Plenković: Zalagaćemo se za legitimno predstavljanje svih naroda

SARAJEVO- Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će se hrvatska Vlada zauzimati za legitimno predstavljanje i ravnopravnost konstitutivnih naroda i svih koji žive u BiH.

Plenković je, komentarišući odluku Evropskog suda za ljudska prava protiv BiH po apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika člana Predsjedništva Željka Komšića, rekao da se protivi politici nametanja drugih predstavnika hrvatskom narodu u najviša tijela.

"To se ponavlja sa izborom članova Predsjedništva BiH, i to već četiri puta u posljednjih 16 godina", rekao je Plenković.

On je naglasio da to ne stvara povoljnu atmosferu i povjerenje među narodima u BiH, prenosi portal "Vijesti".

Evropski sud za ljudska prava donio je odluku po apelaciji Kovačevića kojom je predviđeno da pri izboru članova Predsjedništva i Doma naroda parlamenta BiH bude jedna izborna jedinica.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević protiv BiH" Gabrijele Kučko Štadlmajer iz Austrije izdvojila je mišljenje u presudi, uz obrazloženje da je osnovni uslov za svaku predstavku pred tim sudom da su iscrpljeni svi domaći pravni lijekovi, a da u ovom slučaju nisu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana