Plenković: Zagreb će štiti hrvatske veterane od srpskog zakona

Srna
Plenković: Zagreb će štiti hrvatske veterane od srpskog zakona

Brisel - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da će Hrvatska pitanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine rješavati kroz bilateralne razgovore i čvrsto će štititi hrvatske veterane, koji, kako kaže, ne smiju da budu u podređenom položaju.

"To je problem koji je uvijek na dnevnom redu i biće predmet bilateralnih razgovora. Mi insistiramo na njegovom sprečavanju, a pregovori Srbije i EU o poglavlju 23 /koje se odnosi na pravosuđe/ trajaće godinama. Prema tome, imamo vremena i prostora, metodologije i načina da riješimo to pitanje", rekao je Plenković novinarima u Briselu.


Odgovarajući na pitanje kako to da Srbija još nije promijenila ovaj zakon iako je prošlo skoro godinu dana od kada je otvorila pregovore u poglavlju 23, Plenković je rekao da je Hrvatska svoju poziciju nekoliko puta iznijela i da štiti svoje državljane.

"Ne želimo da hrvatski državljani, državljani EU budu u podređenom položaju", rekao je Plenković.

On kaže da je nebrojano puta do sada o tom zakonu govorio kao o aktu "hibridnog karaktera proširene regionalne jurisdikcije".

"To je za nas neprihvatljivo, smatramo da takva vrsta proširenja nadležnosti nije dopuštena i jasno je da se tome protivimo, što smo više puta pojasnili našim evropskim partnerima, a i Beogradu", rekao je Plenković.

Hrvatska je u jednom periodu blokirala Beograd u otvaranju poglavlja 23, tražeći garancije da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu saradnju sa Haškim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana