Plenković se odrekao mandata u Evropskom parlamentu

SRNA
Plenković se odrekao mandata u Evropskom parlamentu

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković odrekao se mandata osvojenog na izborima za Evropski parlament, a očekuje se da će isto učiniti i potpredsednica Evropske komisije za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

To znači da će premijer ostati u Zagrebu, a Šuica će ponovo biti predložena za mjesto hrvatske predstavnice u novom sastavu Komisije, prenosi Tanjug.

Plenković je u pismu predsjedniku parlamenta Gordanu Jandrokoviću napisao da je na izborima za Evropski parlament izabran kao prvi na listi HDZ-a koji je pobijedio na tim izborima i osvojio polovinu mandata.

Istovremeno, navodi da su birači na izborima za Hrvatski sabor dali većinsku podršku HDZ-u, a Sabor mu je po treći put iskazao povjerenje za mjesto premijera.

''Kako bih opravdao ukazano povjerenje i odgovornost koju nosi funkcija predsjednika Vlade, obavještavam vas da ću i dalje obavljati dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da neću preuzeti funkciju člana Evropskog parlamenta“, napisao je Plenković u pismu koje je Jutarnji list imao uvid.

Pravila u Evropskom parlamentu diktiraju da izabrani poslanici moraju odmah da odluče da li će odslužiti evropski mandat ili će ga se odreći ukoliko su izabrani na drugi položaj koji ne mogu da obavljaju istovremeno, što uključuje funkciju premijera.

Ne postoji opcija zamrzavanja mandata.

Izabrani poslanici u Evropskom parlamentu obavještavaju predsjednika hrvatskog Sabora da se odriču mandata, a on to obavještenje šalje predsjedniku Evropskog parlamenta, a dužan je i da ga obavesti i o zameniku izabranog poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana