Plenković: Samit u Dubrovniku najbolji do sada

Tanjug
Plenković: Samit u Dubrovniku najbolji do sada

ZAGREB- Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je danas da je dubrovački samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa i po ocjeni predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog bio najuspješniji do sada, da hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije ni trebalo da bude prisutan, a da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvan jer je dio tog foruma.

Plenković je na otvorenom dijelu sjednice Vlade rekao da je jučerašnji samit u Dubrovniku prošao u duhu snažne podrške Ukrajini i da je potpisan sporazum između Hrvatske i Ukrajine.

Podsjetio je da se u novembru navršava 1000 dana "ruske agresije" tokom kojih je Hrvatska dala 300 miliona evra pomoći Ukrajini.

"Nastavićemo da pomažemo Ukrajinu i dalje. Zadovoljan sam jer je sastanak u Dubrovniku dosad bio najuspješniji, a sa tom procjenom se slaže i ukrajinski predsjednik Zelenski", rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na komentare i medijske napise o tome da skupu nije prisustvovao predsjednik Republike Zoran Milanović, premijer Plenković je rekao da je to neznanje i znak minimalne upućenosti u međunarodne skupove.

"Nikada ne učestvuju i predsjednik i premijer, uvijek učestvuje jedan. Tu nema dilema, niti je bio pozvan, niti je pokazivao inicijativu da dođe. To valjda dovoljno govori i ovim apologetama iz SDP-a. Nije pozvan jer nije ni trebalo da bude pozvan niti je trebalo da ja budem prisutan na samitu u Crnoj Gori ili Poljskoj, niti se tamo guram", naveo je Plenković.

Istakao je da je druga stvar stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Tu je stav Vlade jasan i to je unisoni stav zapadnog svijeta. Milanović već dvije godine ima proruski stav, retoriku i narativ. Nažalost se to reflektuje i na raspoloženje hrvatske javnosti. To nije došlo slučajno, nisu Hrvati, dio njih, ostali bez osjećaja solidarnosti prema Ukraniji sami od sebe. Dio je to postao jer sluša Milanovićev proruski narativ. Jednu su nam sramotu priuštili u Saboru prije godinu dana, sad će imati drugu priliku”, kaže Plenković govoreći o skorom glasanju u Saboru o slanju hrvatskih vojnika u misiju vezanu za obuku ukrajinskih vojnika.

Hrvatski premijer je ponovio da je podrška Ukrajini ispravna.

“Oni koji podržavaju Milanovića i nastoje u drugi plan staviti supstancu ovog skupa i pitaju zašto je tamo bio predsjednik Srbije… Bio je jer je deo tog formata jer dolazi. To ništa ne menja. Bolje da pokušaji da Srbija podržava Ukrajinu budu u organizaciji Hrvatske. … Nadam se da će oni koji su to malo detaljnije pratili ipak se vratiti na sadržaj i malo bolje protumačiti kakva je stvarna pozicija Hrvatske prema Ukrajini”, rekao je Plenković, prenijeli su hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana