Plenković: Rješenje naći ove sedmice

Srna
Plenković: Rješenje naći ove sedmice

Zagreb - Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je naložio ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da već ove sedmice pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama u vezi sa povećanim taksama prilikom uvoza voća i povrća, ističući da rješenje sigurno može biti pronađeno.

"Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunardnim ugovorima, u najbržem roku nađe rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susjednih zemlja", rekao je Plenković večeras za HRT.


Na pitanje da li se može naći zadovoljavajuće rješenje za sve nakon što su Srbija, BiH, Mekedonija i Crna Gora dogovorile mjere kojima će uzvratiti na povećane hrvatske takse i stroži nadzor pri uvozu, Plenković je rekao da "sigurno može".

On je naveo da je Tolušićeva ideja, kada je donosio pravilnik, bila efikasnija kontrola voća i povrća koje se uvozi, a da se "u ovom trenutku čini da je procjena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka".

Plenković je rekao da što prije treba nastaviti izgradnju Pelješkog mosta.

"Tehničke karakteristike mosta zadovoljavaju najviše standarde i neće ugroziti prolazak brodova prema Neumu. Poruka je jasna - dijalog s BiH ždaž i nastavak izgradnje Pelješkog mosta uz 357 miliona evra nepovratnih sredstava iz evropskih fondova što prije", naglasio je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana