Plenković: Promjena izbornog zakona - investicija u stabilnost BiH

Srna
Plenković: Promjena izbornog zakona - investicija u stabilnost BiH

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da insistiranje na ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH nije nazadni nacionalizam, nego poštivanje Ustava, te pozvao na što skoriju promjenu Izbornog zakona, što je, kako kaže, investicija u političku stabilnost BiH, važnu i za Evropu.

 Plenković je rekao da je ozbiljna greška ignorisati legitimnu zastupljenost tri konstitutivna naroda u BiH određenu Dejtonskim mirovnim sporazumom, te istakao da se danas nudi “lažna dilema” između BiH temeljene na Dejtonskom mirovnom sporazumu i BiH “svih građana, iznad etničkih granica”.

“Princip jednakosti tri naroda i princip jednakosti građana nisu suprotni jedni drugima”, rekao je Plenković u Zagrebu na konferenciji povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je napomenuo da ništa ne može opravdati praksu viđenu već tri puta, na izborima 2006, 2010. i 2018. godine da se preglasavanjem eliminiše politička predstavljenost Hrvata u BiH, upozorivši da to ne pomaže koheziji zemlje i normalnom funkcioniranju njenih institucija.

Plenković je rekao da danas postoji konsenzus o tome da je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat u BiH, ali da se mišljenja razilaze o njegovoj uspješnosti u ostvarivanju funkcionalne BiH, pa je u tom kontekstu pozdravio organizaciju međunarodne konferencije.

On je naglasio da je izmjena sporazuma otvorena za raspravu, ali da sve promjene moraju doći iznutra, od građana BiH, političkih stranaka i institucija.

Plenković istakao da je stabilnost BiH strateški interes Hrvatske, koja je najveći zagovornik puta BiH u EU.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj u video-poruci je poručio da put prema evrointegraciji može pomoći BiH, te da BiH čekaju teške, ali potrebne reforme.

Međunarodna konferencija, u organizaciji Ministarstva spoljnih i evropskih poslova i Hrvatske akademije nauke i umjetnosti, imaće tri panela.

Na konferenciji pod nazivom “Nasljeđe mira - 25 godina Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma” učestvovaće i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Dragan Čović.

Špirić i Čović obratiće se učesnicima u okviru trećeg konferencijskog panela tokom kojeg će biti razgovarano o evroatlantskoj posvećenosti BiH, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Video-porukom bi trebalo da se obrati i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, koji boravi u posjeti regionu.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH parafiran je u Dejtonu 21. novembra 1995. godine, a zvanično potpisan u Parizu 14. decembra te godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana