Plenković predstavio mjere koje ograničavaju cijene struje i gasa

Srna
Plenković predstavio mjere koje ograničavaju cijene struje i gasa

ZAGREB- Premije Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas na sjednici Vlade novi paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energeneta.

Paket mjera odnosi se i na građane i na preduzeća, a predviđa ograničene cijene struje i gasa za domaćinstva.

Plenković je na otvorenoj sjednici Vlade rekao da je ova mjera kada je o struji riječ fiksirana na period od 1. oktobra ove do 1. marta naredne godine.

Nešto skuplju električnu energiju plaćaće subjekti koji se ne mogu smatrati privrednim i njima će biti obezbijeđena univerzalna struja, čija će cijena biti nešto malo više u odnosu na onu za domaćinstva.

Plenković je naveo da će i cijene gasa za domaćinstva će biti fiksirane na period do 1. aprila naredne godine, prenose hrvatski mediji.

"Niko nije ostavljen po strani, biće omogućena mirna jesen i zima", rekao je Plenković.

On je dodao da je država osigurala sredstva, da se kreće dugoročno sa snažnijim ulaganjem u obnovljive izvore energije da bi radili na energetskoj nezavisnosti Hrvatske.

"Šaljemo poruku o odgovornosti i poruku štednje energije. To što smo napravili iskorak, ne znači da istovremeno ne računamo na racionalnost svakog pojedinca", rekao je Plenković i dodao da žele povećati udio obnovljivih izvora energije.

On je naveo da će Saboru predložiti poseban porez na dobit, s dodatnim oporezivanjem preduzeća ostvaruju značajnu dobit, posebno naraslu u vremenu krize.

Donesene su i mjere za radnike, odnosno porezna rasterećenja i povećanje neoporezivih primitaka, kao i za poljoprivrednike zbog suše i klimatskih promjena. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana