Plenković odgovorio Milanoviću

Tanjug
Foto: Agencije

ZAGREB- Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji je njega optužio za sve probleme u zemlji, a njegove ministre nazvao dronovima ubicama, kamikazama i šehidima, te ponovio više puta da nije imao informaciju o dolasku ruskih trgovaca vojnom opremom.

Plenković je, na pitanje novinara, komentarisao izjavu Milanovića o boravku ruskih trgovaca vojnog oružja u Vazduhoplovno-tehničkom zavodu i tvrdi da zasigurno o tome ništa nije znao.

"Nisam znao sigurno", rekao je Plenković i dodao:

"Milanović se od početka mandata, otkad mu je uhapšen prijatelj (bivši direktor Janafa) Kovačević, počeo nenormalno da se ponaša. Sjećate se toga, to je bilo u septembru 2020. godine. Za one koji ne znaju, Dragan Kovačević i Zoran Milanović su bliski prijatelji", rekao je Plenković.

Tvrdi da je "otkad je počeo rat u Ukrajini, Milanović za sve Putinove izjave ima razumijevanja".

Podsjetio je da je Kovačević zvao Milanovića dva dana nakon potresa u Janafu na, kako je rekao, "hranu da se ne baci".

"Pazite sad ovo, to sam nedavno doznao - a Milanović tamo vuče Hranja, načelnika Glavnog štaba. To je ekipa koja će medijima i hrvatskoj javnosti tumačiti da smo kvinsliška vlada, korumpirana, izdajnička vlada. To je sad pjesmica koju ta sprega - Milanović, Kovačević, mostovci kao njihovi mališani, stalno ponavljaju", rekao je Plenković.

Rekao je i da su Milanovićevi, dok je bio premijer, ministri bili u Kovačevićevom klubu, ali ne u vrijeme lokdauna.

"To nije isto", dodao je premijer.

Na pitanje zašto insistira na tome da je Milanović nervozan zbog Kovačevićevog hapšenja, Plenković kaže da novinari to mogu i da ispitaju.

"Vi ispitajte, vi zovete kredibilne goste s kraljevskim tretmanom u dnevnicima pa njih pitajte", kazao je premijer i dodao da je važno da se to čuje i zna.

Rekao je i da nema uticaj na medije.

Plenkovićeva vlada je postavila Dragana Kovačevića da vodi Janaf.

"Ne vidim kakve veze ima aktualna afera u Ini, o nezakonitoj trgovini gasa i pljački Ine koju je otkrio Ured za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija, a ne policija, USKOK, DORH. Otkrio ju je Ured ministarstva u vladi kojoj sam ja premijer. To govori da je naša vlada privržena borbi protiv korupcije", rekao je Plenković i dodao:

"Ponavljam hiljadu puta, borba protiv korupcije nema imena, prezimena, uvida u tajne istrage, uticaj na šeficu USKOK-a, policiju."

Ne znači, kazao je, da nema korupcije ako nema postupanja.

"Korupcija se rešava da tijela postupaju, a ko je omogućio da tijela postupaju bez upliva. Jeste li se zapitali to", upitao je premijer novinare, prenijeli su hrvatski mediji.

Na ponovljeno pitanje o ZTC, ruskim trgovcima vojnom opremom i Banožiću, Plenković je ponovio "nikakve informacije o tome nismo imali.

"Kako da mi znamo ko dolazi kome na sastanak u neku firmu. Šta mislite da vlada ima ekran na kojoj blinka ''evo, dolazi na sastanak''. Mislite li da SOA prati sve ljude, telefone i mejlove u Hrvatskoj? Pa, šta je vama, ljudi. Nije ovo Big Broder. Mislite li da je Banožić znao za sastanak? Koliko ja shvatam nije", rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana