Plenković obećao obnovu Banije i procesuiranje ratnih zločina

Srna
Foto: gs

ZAGREB- Srpsko narodno vijeće /SNV/ organizovalo je danas božićni prijem na kojem je premijer Hrvatske Andrej Plenković obećao je da će "Hrvatska istrajati na obnovi Banije, na pronalasku svih nestalih lica u ratu i procesuiranju onih koji su počinili ratne zločine".

Iz atrijuma Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković" u Zagrebu Plenković je poručio da će Hrvatska istrajati na normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektirana i da učestvuje u političkom životu.

"Pazimo da ne dižemo tenzije, nego da ih spuštamo. Gledamo da ne ostavljamo probleme koji su se akumulirali godinama, nego da ih riješimo dijalogom i saradnjom na cijeloj teritoriji Hrvatske. Ta vrsta politike dijaloga i uvažavanja je standard ispod kojeg se više ne smije i neće moći ići", rekao je premijer Plenković.

Ovom događaju prisustvovali su saradnici, prijatelji i simpatizeri SNV-a i državni vrh Hrvatske - predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Božićni blagoslov, uz lomljenje česnice, dao je patrijarh srpski Porfirije, a novčić u česnici je pronašao zagrebački gradonačelnik Tomašević.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac podsjetio je da su brojni građani na Baniji nakon zemljotresa krajem 2020. ostali bez kuća i smješteni su u privremeni smještaj, koji nije takav da se u njemu treba dočekati još jednu zimu i još jednu godinu.

"Ostajući bez svojih kuća naši sugrađani na Baniji ostajali su bez svojih sela i gradova, bez svog javnog i društvenog prostora, bez i ono malo radnih mjesta što su ih tamo stvarali ili nalazili. Ostajući bez svega toga realno je da Banija uveliko postane ničija kuća. Zato na današnji dan i ovako okupljeni trebali bismo reći da Banija neće postati ničija kuća, već naša kuća, koja ima ljude, koja ima put do škole, posla, ambulante, do mjesta za zabavu", rekao je Pupovac.

On je podsjetio da su proteklih godina mnogi sugrađani otišli iz svojih kuća jer nisu vidjeli perspektivu boljeg života u svom zavičaju i domovini.

"Za zemlju koja je toliko stanovnika izgubila tokom rata, to je opasno, a među njima većina je naših sunarodnika Srba", rekao je Pupovac i pozvao da u vremenu Božića svako da svoj doprinos i postane dio mozaika kako bi se život u Hrvatskoj učinio boljim za sve.

Čestitajući Božić zagrebački gradonačelnik Tomašević rekao je da je SNV-ov prijem simboličko mjesto susreta i tolerancije kao i da je grad Zagreb dom za sve ljude koji u njemu žive, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Specijalni izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić iskazao je žaljenje što u Beogradu nije pronađen mladić Matej Periš, koji je nestao 31. decembra u Beogradu, podsjećajući na brojne zajedničke akcije solidarnosti između Srbije i Hrvatske.

"Kako je moguće da nas nesreće spajaju, a normalan život antagonizuje", upitao je Matić, naglasivši potrebu da se konačno riješi pitanje nestalih iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

On se založio se za što skoriji novi sastanak državnika dvije zemlje koji se, kako je rekao, sreću prerijetko, praktično u "olimpijskim ciklusima", odnosno svake četiri godine.

Ovogodišnji dobitnici nagrada Srpskog narodnog vijeća su petrinjski paroh Saša Umićević, Zaklada "Solidarna", specijalni izaslanik predsjednika Srbije za pitanja nestalih u ratnim događanjima devedesetih Veran Matić, Vlado Orešković i Joso Obućina iz inicijative "Spomenik ostaje u parku" u Perušiću i predsjednik Vijeća SNV-a Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana