Plenković: Nova vlada narednog ponedjeljka

Srna
Plenković: Nova vlada narednog ponedjeljka

Zagreb - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/ Andrej Plenković najavio je danas da bi nova hrvatska vlada mogla da bude formirana narednog ponedjeljka.

Plenković je uoči odlaska na sastanak sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, od koje bi trebalo da dobije mandat za sastavljanje vlade, istakao da je sjednica Sabora sazvana za naredni petak popodne.


"Postoji čitav niz formalnih odluka koje se moraju donijeti. Dogovorićemo se ove sedmice o dinamici daljeg toka sjednice Sabora", rekao je Plenković medijima u Hrvatskoj.

Plenković je istakao da će na podnevni sastanak sa Kolindom Grabar Kitarović doći sa više od 90 potpisa podrške za sastavljanje vlade u kojoj će, kako je otkrio, biti više žena.

On je naveo da će se o budućim ministrima razgovarati već od danas.

Glavni sekretar HDZ-a Gordan Jandroković je rekao da će u petak na konstitutuvnoj sjednici Sabora, nakon izbora predsjednika parlamenta, biti doneseno nekoliko zakona u vezi sa sastavom Vlade, kao i zakoni koje je u svojim zahtjevima predložio "Most".

Jandroković je dodao i da će ministri i novi premijer u Saboru biti potvrđeni početkom iduće sedmice.

Lider HDZ-a Andrej Plenković postigao je dogovor o sastavljanju nove vlade sa Koalicijom "Most", a ima i podršku manjina, kao i drugih stranaka.

On bi, prema hrvatskom Ustavu, Kitarovićevoj trebalo da preda više od 90 potpisa kako bi dokazao da za mandat za sastav vlade ima podršku natpolovične većine od 151 poslanika u Saboru.

Nakon što predsjednik Hrvatske prihvati mandat, Plenković mora da u roku od 30 dana izloži program nove vlade, predstavi njen sastav Saboru i zatraži glasanje o povjerenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana