Plenković: Ne želimo graditi fizičke barijere na granici Hrvatske i BiH

Tanjug
Plenković: Ne želimo graditi fizičke barijere na granici Hrvatske i BiH

ZAGREB - Predsedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, koja boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj, sastala se danas sa svojim domaćinom, premijerom Andrejem Plenkovićem.

Plenković je još jednom čestitao Krišto na izboru za predsjedavajuću Savjeta ministara i izrazio zadovoljstvom brzim formiranjem vlasti u BiH.

"Želim joj puno uspjeha u radu, reformskom procesu i napretku na evropskom putu", rekao je Plenković nakon sastanka.

Plenković je rekao da Hrvatska želi da saradnja sa BiH u pogledu kontrole nezakonitih migracija bude unaprijeđena. 

"Ponoviću jasan stav Hrvatske – mi niti želimo niti ćemo graditi fizičke barijere na granici Hrvatske i BiH. To je naše čvrsto opredeljenje. Umjesto gradnje takvih fizičkih prepreka mi želimo unaprijediti saradnju policija, MUP-a, unaprijediti sve druge aspekte nadzora granica i na taj način poslati poruku otvorenosti saradnje, a istovremeno sprječavanja nezakontih migracija", rekao je Plenković.

Krišto se zahvalila Vladi Hrvatske i Plenkoviću na podršci BiH na evropskom i NATO putu.

"Sada je na nama da činimo reforme na tom putu, ispunimo uslove koji se od nas očekuju. Od našeg unutrašnjeg političkog dijaloga zavisiće kojom ćemo dinamikom ići", rekla je Krišto.

Na pitanje da li postoji mogućnost da dođe do rješenja Izbornog zakona u BiH, Krišto je kazala da je to interes svih.

"To je interes prije svega BiH i to treba da bude interes svakog od konstitutivnih naroda. Moramo učiniti sve da hrvatski narod bude jednakopravan po pitanju izbora predstavnika u političkim institucijama", rekla je Krišto.

Plenković je rekao da je pitanje reforme izbornog sistema unutrašnje pitanje BiH i dodao da je to temeljna pozicija Hrvatske.

"Ali, isto tako, mi kao država koja je susjed, prijatelj i partner, zemlja koja pomaže BiH na evropskome putu, smatramo da praksa koju smo vidjeli u poslednjih pet izbornih ciklusa kada je riječ o izboru člana Predsjedništva, četiri puta se dogodila da je člana iz redova hrvatskog naroda, uvek birao drugi većinski narod u Federaciji. Mi smatramo da ta praksa nije dobra", istaknuo je Plenković, prenijela je zagrebačka N1 tv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana