Plenković među najplaćenijim premijerima: Evo kolika mu je sada plata

Tanjug
Plenković među najplaćenijim premijerima: Evo kolika mu je sada plata

ZAGREB - Nakon odluke Vlade da brutalno poveća plate najviših državnih zvaničnika Hrvatske, premijer Andrej Plenković postaje jedan od najplaćenijih u EU sa primanjima koja će već od narednog mjeseca iznositi 5534 evra neto.

To je za 2.274 evra više nego sada i 1,7 puta više od sadašnje prosječne neto plate u Hrvatskoj. Premijer će ovim povećanjem dobiti povišicu u visini cijele jedne prosječne neto plate plus dodatnih 950 evra. Time će postati jedan od najbolje plaćenih premijera u EU državama sličnog standarda, piše danas hrvatski portal Indedž.  

Tema plata premijera, ministara i drugih državnih zvaničnika je otvorena još u maju ove godine, nedugo nakon izbora.

Prema računici portala Indeks, premijer Plenković je tada imao 2.2 puta veću platu od prosječne u Hrvatskoj, u bruto iznosu.

U neto iznosu je plata premijera Plenkovića tada bila viša 2,46 puta, a sada će biti više nego četiri puta (4,16 puta). To će ga, kažu, “pogurati” na ljestvici, pa će biti jedan od najbolje plaćenih premijera u državama EU sličnog standarda.

Prema pisanju portali, daleko najveću platu ima mađarski premijer Viktor Orban, bruto 16.000 evra mjesečno. Nakon njega su premijer Slovačke Robert Fico (11.000) i Češke Petr Fiala (10.8 hiljada). Plenković će novim rastom plate postati jedan od najbolje plaćenih, nakon trojice nabrojanih, s ukupnom platom u bruto iznosu 9.367 evra, navodi Indeks.

Plenković će, naime, prestići sa primanjima premijere Estonije, Letonije, Italije, kao i premijere Grčke, Poljske, Slovenije i Rumunije.  

U poređenju sa nekim zemljama sličnog stepena razvoja sa Hrvatskom i platama premijera u tim zemljama, susjedna Slovenija, koja je prema svim parametrima društveno-ekonomskog razvoja naprednija, a istovremeno će tamošnji premijer imati 3.735 evra manju bruto platu od Plenkovića.

BDP po stanovniku Slovenije je na 87 posto prosjeka EU, a Hrvatske na 78 odsto. Prosječna mjesečna neto plata u Sloveniji je 2.333 evra, u Hrvatskoj 1.834 evra. U riziku od siromaštva u Sloveniji je manji postotak ljudi, a i nezaposlenost je manja.

Portal kao primjer navodi i Italiju, čiji premijer će imati nižu platu u odnosu na hrvatskog kolegu, iako je daleko razvijenija, mada u nekim područjima zaostaje. Na 101 posto prosjeka EU je po pitanju BDP-a po stanovniku, prosečna mesečna bruto plata je 2.479 evra, ali su stopa rizika od siromaštva i nezaposlenost nešto veće.  Premijerka Italije Đorđa Meloni će imati 1.117 evra manju bruto platu od premijera Andreja Plenkovića.

Estonija je, navode, takođe povećala platu premijera, ali po sili zakona, a ne “korekcijom koeficijenata”. Ova zemlja je prošle godine bila na otprilike istom nivou kao Hrvatska po pitanju BDP-a po stanovniku u odnosu na prosjek EU, nezaposlenost je bila veća, a i rizik od siromaštva.

Ipak, mjesečna bruto plata je 2.065 evra, viša nego u Hrvatskoj. Premijerka Kaja Kalas ima mjesečnu platu od 8759 evra bruto, pa će je Plenković s 9367 evra bruto ubrzo prestići, piše Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana