Plenković i Zelenski potpisaće "krinji" sporazum

Agencije
Plenković i Zelenski potpisaće "krinji" sporazum

ZAGREB - U kontekstu sukoba Banskih dvora i Pantovčaka oko toga koliko daleko Hrvatska treba da ide u podršci Ukrajini, pojavila se informacija da će Hrvatska tokom posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Dubrovniku potpisati "nepotpuni sporazum" s Ukrajinom, na tragu deklaracije G7 podrške Ukrajini iz jula prošle godine, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Prema informacijama iz Vlade RH, piše Jutarnji, Hrvatska će potpisati "krinji sporazum" zbog toga što se predsjednik RH Zoran Milanović protivio da se Hrvatska pridruži deklaraciji.

Prema informacijama iz Banskih dvora, Hrvatska će potpisati sporazum s Ukrajinom za nastavak pružanja humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina, ali ne uključuje vojnu ili bezbjednosnu podršku.

Jutarnji podsjeća da je to stoga što je dokument potpisan u julu 2023. godine, a što Vlada RH navodno nije potpisala jer se predsjednik Zoran Milanović protivio.

Radi se o Rezoluciji za pomoć Ukrajini iz jula prošle godine, odnosno dokumentu poznatom pod nazivom "Ukraine Compact", koji težište stavlja upravo na bezbjednosnu i vojnu pomoć Kijevu.

Na zvaničnim internet stranicama EU pod rubrikom "European Neighbourhood and Enlargement Negotiations" članak "Ukraine Compact" opisuje svrhu i smisao rezolucije, odnosno govori šta je to Zoran Milanović nije smatrao mudrim potpisati.

Jutarnji prenosi dokument i zaključak u kojem je navedeno "da je bezbjednost Ukrajine ključna za bezbjednost evroatlantske regije i šire te namjeravamo podržavati Ukrajinu sve dok ne prevlada nad ruskom agresijom".

List podsjeća da je mađarski premijer Viktor Orban kritikovao dokument "Ukraine Compact", ali protiv njega na nivou EU nije uložio veto jer se, tvrdi Jutarnji, bojao sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana