Plenković: Hakeri neće dobiti novac od države

Tanjug
Foto: Indeks.hr

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da država neće pregovarati sa hakerima koji su ukrali podatke iz Kliničko-bolničkog centra Zagreb, niti će im platiti otkup.

“Nema šanse da državne institucije budu ucijenjene na bilo koji način. Sve službe analiziraju situaciju i koliko mi je poznato sve funkcioniše normalno i sve baze podataka su dostupne ljekarima”, rekao je Plenković novinarima.

On je ocijenio da bi bilo neetički ukoliko hakeri objave baze podataka koje su uspjeli uzeti.

“Ako to naprave, neće ništa dobiti od Hrvatske koja ne prihvata ucjene kriminalaca. Ne pregovaramo se nekim ko krade podatke”, poručio je Plenković.

Iza hakerskog napada na Kliničko-bolnički centra Zagreb stoji hakerska grupa LokBit 3.0, koja je ovoj zdravstvenoj ustanovi dala rok do 18. jula da plati novac, objavljeno je juče na “Iks” profilu “HekMenek”.

“HekMenek” piše da su hakeri ukrali podatke iz medicinskih kartona, o pregledima, ljekarske radove i istraživanja, podatke o operacijama, o donacijama organa i donorima, iz banke tkiva, o zaposlenima, donacijama i poslovnim odnosima sa privatnim kompanijama, te o zalihama lijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana