Plenković: Eksploziv u letjelici aktiviran na nekoliko metara dubine

Anadolija, Tanjug
Plenković: Eksploziv u letjelici aktiviran na nekoliko metara dubine

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice hrvatske Vlade poručio je da u saradnji s NATO partnerima još istražuju tri moguća scenarija o padu besposadne letjelice na Zagreb u prošli četvrtak.

-I dalje traju aktivnosti svih nadležnih državnih tijela, državnog odvjetništva, vojske, policije i raznih eksperata koji proučavaju najsitnije detalje. Do sada znamo da je riječ o izvidničkom dronu s doletom od preko 1.000 kilometara „Tupoljev 141 Striž“. Pouzdano znamo, s obzirom na tragove, da je letjelica sadržavala eksplozivnu napravu. Eksplozija se dogodila na nekoliko metara dubine - poručio je premijer.

Istakao je da je Hrvatska o ovom događaju detaljno izvijestila partnere u EU i NATO, naglasivši da je riječ o ozbiljnoj situaciji.

Plenković je jučer posjetio centralni istem vazdušnog nadzora u španjskom Torehonu.

-Rumunski i mađarski radari nisu prepoznali tu letjelicu kao pravu vrstu uzbune. To je vrlo zahtjevno s obzirom da takvih odsjaja i refleksija ima jako puno. Ona se pojavljivala, nije se pojavljivala, bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna, podizanja borbenih dvojaca zbog situacija koje nisu imale ovakav karakter. Svi naši partneri shvatili su ozbiljnost ove situacije i nastojat ćemo utvrditi odakle i kako je ta letjelica lansirana - izjavio je Plenković.

Kazao je da postoje tri scenarija: da je došlo do pogreške, da je riječ o sabotaži ili pak namjeri te dodao kako se za sada ništa sto posto sigurno ne može utvrditi.

Naglasio je kako NATO centar u Torehoneu nije mogao reagovati bez dojave najbližeg radara koji je mogao letjelicu uočiti.

Plenković je naglasio kako se nad hrvatskim nebom i nebom susjednih država održava operacija „Plemeniti štit“, u okviru kojeg saveznički avioni smješteni na francuskom nosaču u Jadranskom moru nadlijeću zračni prostor s ciljem zaštite prostora.

Javnost će, najavio je, biti obaviještena o svim detaljima pada bespilotne letjelice da bi se, kako je kazao, izbjeglo širenje pogrešnih informacija.

-To nije korisno ni za javnost ni za one koji komentarišu nešto o čemu nemaju potpune informacije  rekao je hrvatski premijer.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana