Plenković: Cilj pisanja Nacionala politička destabilizacija

Srna
Plenković: Cilj pisanja Nacionala politička destabilizacija

Zagreb - Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je manipulacijom pisanje zagrebačkog nedjeljnika "Nacional" da je ministar odbrane Damir Krstičević u BiH osumnjičen za ratni zločin nad srpskim civilima, navodeći da je u pozadini toga politička destabilizacija.

Plenković je rekao da je uvjeren da je riječ o pokušaju diskreditacije Krstičevića iza koga, kako kaže, čvrsto stoji.


"Ovo je jedna od informacija u medijskom prostoru koja, pretpostavljam, za cilj ima njegovu političku diskreditaciju. Mislim da od toga na kraju neće biti ništa", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je ponovio da je stav hrvatske Vlade da moraju biti istražena sva krivična djela i svi eventualni zločini, te da treba procesuirati one koji su za njih odgovorni, prenose hrvatski mediji.

"Međutim, manipulacije informacijama koje bi u pozadini imale političku destabilizaciju je nešto što kao predsjednik Vlade ne prihvatam", dodao je Plenković.

Krstičević je odbacio medijske napise, navodeći da 13. septembra 1995. godine, kada se prema pisanju "Nacionala" dogodio zločin u selu Bravnice nedaleko od Jajca, Četvrta gardijska brigada uopšte nije bila u BiH, nego u svom sjedištu u Splitu.

On smatra da je riječ o pokušaju destabilizacije i "specijalnom ratu" protiv Četvrte gardijske brigade, njega kao komandanta, ali i protiv Hrvatske.

"Kroz izbor svojih saradnika i savjetnika, formirao sam dobar tim i krenuo sam u proces unapređenja našeg sistema bezbjednosti kako bi se Hrvatska kvalitetnije mogla nositi sa svim ovim ugrožavanjima i rizicima", rekao je Krstičević.

On kaže da ne zna zbog čega nedjeljnik "Nacional" vodi rat protiv Četvrte gardijske brigade, protiv njega i Hrvatske.

"Ne znam zašto taj nedjeljnik to radi, zašto nas želi destabilizovati, za koje interese radi i za kojeg vlasnika. Samo mu poručujem da u tome neće uspjeti", kaže Krstičević.

Zagrebački nedjeljnik "Nacional" objavio je da se u Tužilaštvu BiH vodi predmet protiv Krstičevića koji je sa još nekoliko osoba osumnjičen za masakr nad 32 srpska civila u Bravnicama kod Jajca 1995. godine, među kojima su bili žene i djeca.

Hrvatski nedjeljnik navodi da je riječ o do sada "nepoznatim i zataškavanim" prijavama protiv Krstičevića, koji je osumnjičen kao komandant Četvrte gardijske brigade Vojske Hrvatske iz Splita, koja je u vrijeme izvršenja ratnog zločina borbeno djelovala na području opštine Jajce.

Osim Krstičevića, osumnjičeni su Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Mario Petrović i drugi nepoznati vojnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana