Plaćenici haraju Kumanovom VIDEO

Glas Srpske
Plaćenici haraju Kumanovom VIDEO

Skoplje - General Armije Makedonije u penziji Ilija Nikolovski izjavio je da je moguće da je neko namjerno izazvao incident u Kumanovu agažovanjem plaćenika.

Nikolovski je u međuetničkom konfliktu u Makedoniji 2001. godine komandovao Drugim armijskim korpusom.

"Incident u Kumanovu i konflikt neće uspijeti. Neće uspijeti zato što je strategijski interes Albanaca i u Makedoniji i na Kosovu i šire da ima mir i stabilnost u regionu, da ne budu dežurni krivci za nestabilnost", kazao je Nikolovski za „Kanal 5“.

Nikolovski je rekao da smatra da naoružanu grupu koja je izazvala sukob u Kumanovu čine plaćenici i da su organizatoru te krize stvari izmakle kontroli.

"U ovoj teškoj ekonomskoj krizi u regionu, kada ima plaćenika koji idu u Siriju i Avganistan i druge zemlje lako je da takvi dođu i da dejstvuju u Makedoniji za određenu sumu i da se zatim povuku. Ne znam ko je organizator i ko kontroliše ovu krizu, ali imam utisak da organizator neke stvari nije predvidio i da su mu događaji izmakli kontroli", kazao je Nikolovski.

Nikolovski je rekao da ne želi ni da pomisli da je neko "provalio" policijsku akciju, ali da broj žrtava pokazuje da "neko policajce izložio kao živo meso", kazao je Nikolovski u emisiji uživo na televiziji "Kanal 5", a prenosi internet portal novatv.mk.

U sukobima koji su juče počeli u Kumanovu između pripadnika specijalne policijske jedinice i terorističke grupe po poslednjim podacima je poginulo osam policajaca.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska je rekla kasno sinoć na konferenciji za medije da je dobro naoružana teroristička grupa došla u Makedoniju iz susjedne zemlje ali da među teroristima ima i građana Makedonije.

Teroristi planirali napad automobilom bombom

Makedonska policija je tokom antiterorističke akcije u kumanovskom Divljem naselju uništila automobil-bombu, koji je bio pun razornog eksploziva, javljaju makedonski mediji, pozivajući se na izvore iz bezbjednosnih službi.
Isti izvor navodi da je plan terorista bio izvođenje akcije sa što više ljudskih žrtava s ciljem izazivanje panike i destabilizacije države.

Imajući u vidu da je juče u Skoplju bilo planirano održavanje maratona i da je nedjelja u Kumanovu "pazarni dan" bilo je opravdano dejstvo bezbjednosnih snaga na razbijanju ove terorističe grupe, prenose makedonski mediji.

Prihvatni centri za građane

Skupština opština Kumanovo donijela odluku o otvaranju nekoliko prihvatnih centara za građane koji su napustili svoje domove ili su evakuisani zbog oružanih sukoba policije sa terorističkom grupom.
Formiran je krizni štab, a odlučeno je i da sutra ne rade osnovne i srednje škole, javljaju makedonski mediji.

Opština je izdvojila dva miliona denara za nabavku vode, hrane i higijenskih sredstava.

Tačan broj građana koji su napustili svoje domove nije poznat, ali u naselju u kojem se odvijala policijska akcija živi oko 6.000 stanovnika.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski apelovao je na građane da se ne dijele po etničkoj liniji, navodeći da je Kumanovo multietnički grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana