Piter Galbrajt - Srbi za Oluju treba da krive Mladića i Karadžića

Agencije
Piter Galbrajt - Srbi za Oluju treba da krive Mladića i Karadžića

Beograd - Ako Srbi žele bilo koga da okrive za "Oluju" to bi trebalo da budu Ratko Mladić i Radovan Karadžić, rekao je bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt.

On je u intervjuu beogradskom "Telegrafu" kazao da je "Oluja" bila legitimna vojna operacija povratka okupirane hrvatske teritorije i sprečavanja Mladića da zauzme Bihać.

- Dvije sedmice prije "Oluje" srpska vojska je ušla u Srebrenicu i sistematski ubila 7.000 muškaraca. Tada je Mladić započeo napad na Bihać i vjerovali smo da bi tamo uradio istu stvar. Zato nismo zaustavili Hrvatsku. To nije bio slučaj odgovaranja zločinom na zločin, već sprečavanje još goreg zločina - istakao je Galbrajt i dodao da su u "Oluji" počinjeni zločini, ali da je Haški tribunal utvrdio da za njih nisu odgovorni generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

On je istakao da je zajedno sa bivšim američkim izaslanikom za Balkan Ričardom Holbrukom rekao tadašnjem hrvatskom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu da ne zauzima Banjaluku.

- Glavni razlog za to bila je zabrinutost za ono što bi moglo da se desi srpskim civilima uključujući i mnoge izbjeglice iz Krajine. Činjenica da su hrvatske vlasti tolerisale sistematsko pljačkanje i paljenje srpskih kuća u Krajini tokom "Oluje" zabrinula nas je i natjerala da se zapitamo šta bi hrvatske snage mogle da urade civilima u banjalučkom regionu.

Da nismo brinuli zbog toga, vjerovatno ne bismo ni rekli Tuđmanu da se zaustavi. Srpska vojska je zaslužila da bude poražena, jer je počinila višestruke ratne zločine - kazao je on.

Govoreći o Srebrenici, Galbrajt je istakao da je holandski bataljon u sastavu UNPROFOR-a podbacio i da je to neuspjeh UN i međunarodne zajednice.

- Šta god da je Naser Orić uradio, to ne opravdava ubistvo 7.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka - kazao je Galbrajt.

Američki diplomata je istakao da je protiv Tuđmana bio u toku proces zbog zločina, a da ne vjeruje da je ikada postojao slučaj protiv Alije Izetbegovića.

Vojna intervencija

Galbrajt je kazao da su SAD trebalo vojno da intervenišu još 1991. u vrijeme granatiranja Vukovara i Dubrovnika.

- Čak i prijetnja silom bi zaustavila Miloševića na njegovom putu i poštedjela stotine hiljada života - kazao je Galbrajt.

On je istakao da su najgori za razgovor na prostoru bivše SFRJ bili Slobodan Milošević i Milan Martić.

- Milošević je bio cinik koji nije brinuo šta će biti sa Srbima. Martić je bio jako glup čovjek koji je zamišljao da će biti priznat kao čelnik nezavisne države Republika Srpska Krajina - kazao je američki diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana