"Pili smo kafu, nismo se obazirali na prve pucnje. Onda su nam javili da ubija redom": Potresna ispovijest mještana Siska

GS
Sisak
Foto: Večernji list | Sisak

SISAK - Zločin kakav Sisak, ali i Hrvatska ne pamti dogodio se večeras oko 20 sati u naselju Kanak, tačnije u Capraškoj ulici, piše Večernji list.

Dok novinari pričaju sa komšijama, nad Kanakom se i tri sata nakon požara još nadvija ostatak dima.

- Oko osam sati smo supruga i ja pili kafu u dvorištu i čuo sam jedan, dva tri, pucnja i pomislio sam, šta ja znam, nešto se dogodilo, ne zanima me. Ponovno kad sam čuo pucanj, okrenuo sam se i da vidim šta se događa, međutim tada sam dobio telefonski poziv da dotični gospodin ide redom i ubija ljude. - govori jedan od bliskih komšija pa nastavlja:

- Sjeo sam u automobil, krenuo po svoju djecu koja su par kuća prije njegove i onda sam shvatio da je vrag odnio šalu jer vidio sam da su zapaljene kuće. Pokupio sam djecu i pobjegao. Došlo je milon policajaca odjednom i opkoljen je, još nije uhvaćen. Nije bila rafalna paljba, nego su se čula dva tri pucnja, pa onda tišina, zatim još jednom nekoliko pucnjeva - prisjeća se mučnih trenutaka

Kanak je malo naselje, svi se znaju, a sagovornik dobro poznaje počinioca.

- Tako nešto da bi napravio, nema šanse. Znao sam ga lično, radili smo skupa, znali smo sarađivati, tata mu je imao puno ovaca unazad 15-20 godina. Jest bio svojeglav, ali ne bih rekao da bi tako nešto učinio da uzme pušku i krene okolo - kazao nam je komšija Sead.

Naselje Kanak je predgrađe Siska smješteno između rafinerije nafte i željezare. Naselje je nastalo 1960-ih godina na vrhuncu industrijalizacije Siska. Između velikih industrijskih blokova, nije se puno pažnje vodilo o drugim sadržajima.

Izgrađene su u međuvremenu i kuće i barake, a kako se može pronaći na lokalnim stranicama donedavno su se stanovnici žalili da su zapostavljeni, da nemaju kvalitetne uslove i sadržaje pa čak ni pristojnu cestu u naselju. Večeras je za naselje Kanak, nažalost čula cijela Hrvatska i regija.

Blokada naselja

Sve policijske snage sa sisačkog područja blokirali su naselje nakon 20 sati kada je stigla vijest da je muškarac uzeo kalašnjikov i krenuo u krvavi pohod. Pritom je, prema dosad potvrđenim informacijama, ubio jednu, a ranio više osoba. U svom je pomahnitalom činu, prepričavaju šokirani svjedoci, zapalio čak tri kuće, tako da su posla imali i vatrogasci.

Zvuk sirena i svjetla rotacija hitne pomoći, vatrogasaca i policije istog su trenutka unijeli nemir u cijeli Sisak. Ulice su se ispraznile, a zabrinuti građani ponavljali su kako ne pamte da se takvo nešto dogodilo otkako pamte. Najviše nemira unijela je informacija da je počinilac, koji je navodno zločin počinio kalašnjikovom, u bijegu.

Opsadno stanje i dalje vladalo je i oko do kasno u noć, specijalci ga traže dronovima i termovizijskim kamerama. Komšije kažu napadač da je čovjek kao čovjek, ima svojih mušica, ali da nisu očekivali da bi napravio nešto tako drastično. Navodno je imao i ranije vojno iskustvo, ali ne zna se kakvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana