Petrinja: U Crkvi Svetog Spiridona služena prva liturgija nakon 30 godina

Srna
Foto: SNV

PETRINjA - U Petrinji je danas nakon 30 godina služena prva liturgija u pravoslavnoj Crkvi Svetog Spiridona Čudotvorca, koja je do sada bila više puta rušena i razarana.

Osim brojnih vjernika, liturgiji su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević i predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Milorad Pupovac, koji su naglasili značaj ovog događaja kako za pravoslavne vjernike petrinjskog kraja, kojima će ta crkva opet biti centralno mjesto molitve, tako i za grad Petrinju i sve njegove stanovnike, saopšteno je iz SNV-a.

Pupovac je istakao da je ovo veliki dan za pravoslavne vjernike na području Petrinje i Banije, ali i za Petrinju i njene stanovnike, “zato što su vjernici predvođeni parohom Sašom Umićevićem imali snage da obnove hram rušen 1941. i 1991, ali i zato što je u ovom, od potresa teško stradalom mjestu, obnovljena i katolička crkva”.

“Nama su to dva dobra znaka da je došlo vrijeme obnove - a ne rušenja, mirenja - a ne sukobljavanja. Zato smo danas ovđe da slavimo Svetog Spiridona, a istovremeno da svim vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru čestitamo ovaj veliki vjerski praznik”, istakao je Pupovac, koji je i poslanik u parlamentu Hrvatske.

On je dodao da je potrebno osnažiti napore na obnovi Petrinje, Gline, Siska i svih sela koja su postradala na ovom području, kao i svih stradalih hramova.

Podsjetivši da aktivisti SNV-a redovno posjećuju građane koji su još u kontejnerima, kao i da je ta organizacija Srba u Hrvatskoj pokrenula akciju “Banija je naša kuća”, Pupovac je najavio pođelu građevinskog materijala za obnovu i gradnju kuća.

“LJudi očekuju da im se kuće obnove ili da dobiju nove i na tome se radi. Nadamo se da ćemo, kao što smo to činili s kontejnerima, sljedeće godine moći objaviti da ćemo se pridružiti državi zajedno s donatorima s kojima radimo u procesu osiguravanja trajnog rješenja za ljude koji su ostali bez krova nad glavom”, rekao je Pupovac.

Milošević je podsjetio da je Petrinjska parohija u potresu prije godinu dana ostala bez crkava i bez parohijskog doma.

“Ova crkva, čija je gradnja započeta prije potresa, srećom nije oštećena, a sada je dobila krov, pa će vjernici moći da dolaze”, izjavio je Milošević novinarima nakon liturgije.

Odgovarajući na pitanje o obnovi kuća, Milošević je rekao da je obnova elaborirana i da su predložena rješenja.

“Planirani konkursi koji su u toku neće biti obustavljani i neće biti kašnjenja, a novina je veći izbor modela koji će se graditi”, istakao je Milošević.

On je čestitao Božić vjernicima koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

Crkvu Svetog Spiridona, građenu krajem 18. vijeka, srušile su ustaše 1941. godine, a, nakon dužeg čekanja na dozvolu, 1976. je podignuta nova, koja je srušena odmah na početku rata 1991, a tri godine kasnije ponovo se krenulo u gradnju.

Radove je prekinula zločinačka akcija hrvatskih snaga “Oluja”, a već sagrađeni zidovi su porušeni i na mjestu gradnje napravljeno parkiralište.

Prije nekoliko godina ponovo je počela gradnja hrama, koji je sada obnovljen i stavljen pod krov zahvaljujući donacijama Pokrajinske Vlade Vojvodine, kao i samih vjernika, i to uprkos potresu i svim drugim nevoljama koje su zadesile stanovnike Banije u protekle dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana